Home / Nieuws & Blogs / Consumentenautoriteit beboet misbruik MSN-gegevens bij ringtonereclame

Consumentenautoriteit beboet misbruik MSN-gegevens bij ringtonereclame

8 januari 2009

De Consumentenautoriteit heeft een boete van EUR 85.000 opgelegd aan het bedrijf OX-2 International. Het bedrijf maakte misbruik van door klanten opgegeven MSN-loginnamen en wachtwoorden. Bovendien vermeldde het bedrijf niet haar contactgegevens, hetgeen echter wettelijk verplicht is. Om de consument te beschermen, heeft de toezichthouder deze affiliate marketeer een boete opgelegd en haar verboden deze praktijken nog verder te hanteren.

OX-2 liet webmasters advertenties op hun sites plaatsen waarbij mensen een gratis ringtone of andere prijs konden winnen als ze hun MSN-inloggegevens zouden opgeven. Die gegevens werden vervolgens gebruikt om de contactpersonen die bij dat MSN-account hoorden, ongevraagde reclame te kunnen sturen ("spam"). Doordat het voor de ontvanger leek of de e-mail afkomstig was van een bekende werd deze niet als reclameboodschap herkend.

Met deze actie laat de Consumentenautoriteit zien dat het haar ernst is met consumentenbescherming en het tegengaan van oneerlijke handelspraktijken. De wetten op dit gebied zijn streng, maar werden in het verleden maar zelden gehandhaafd. De Consumentenautoriteit laat hiermee een duidelijk signaal uitgaan dat dat gaat veranderen. Laat dus uw reclame en andere handelspraktijken toetsen door ICTRecht zodat u zeker weet dat u binnen de wet handelt.