Home / Nieuws & Blogs / De 5 belangrijkste informatieplichten deel 3: privacyverklaring

De 5 belangrijkste informatieplichten deel 3: privacyverklaring

| 8 maart 2013

Enige tijd geleden schreef ik over de 5 punten die écht niet mogen ontbreken op de website van een webwinkelier. Ik besprak in die blog de bedrijfsgegevens, maar ook de algemene voorwaarden, privacyverklaring, cookieverklaring en het herroepingsrecht kwamen aan bod.

De komende weken zal ik elke vrijdag wat dieper op de afzonderlijke punten ingaan.

Vorige week sprak ik over de algemene voorwaarden op de website. Deze week ga ik wat dieper in op  de privacyverklaring.

U bent bij wet verplicht een privacyverklaring te hebben. Hier neemt u in op welke gegevens u verwerkt en met welk doel.

Onderwerpen die u hier in elk geval in opneemt zijn uw bedrijfsgegevens, de doeleinden waarvoor u de persoonsgegevens verzamelt, en welke cookies u gebruikt (indien van toepassing).

Ook geeft u aan of u nieuwsbrieven verstuurt en hoe men daar voor kan afmelden. Daarnaast moet u vermelden dat men recht heeft op inzage en correctie van de opgegeven persoonsgegevens en (als deze écht niet meer ter zake doen) zelfs verwijdering ervan.

Verstrekt u persoonsgegevens aan ‘zorgvuldig geselecteerde’ derden? U dient hiervoor de expliciete toestemming van de consument te krijgen. Deze toestemming kunt u krijgen door de consument een apart hokje aan te kunnen laten vinken waarin u vraagt akkoord te gaan met het verstrekken van de opgegeven persoonsgegevens aan zorgvuldig geselecteerde derden.

U dient hierbij ook aan te geven wie die derden zijn (bedrijfsnamen noemen of link aanmaken met bedrijfsnamen). Indien men deze toestemming wil intrekken moet dat via u kunnen. U zorgt er dan voor dat men geen commerciële uitingen van deze derden ontvangt. Het vermelden van deze verstrekking aan derden mag dus niet alleen in een privacyverklaring staan.

Tot slot dient u aan te geven op welke wijze u  de website heeft beveiligd. Dit is verplicht op alle plaatsen waar men persoonsgegevens invoert. Denk niet alleen aan het bestelproces, maar ook aan contactformulieren, tell-a-friend formulieren en banners voor aanmelding voor een nieuwsbrief.

Het niet hebben van een adequate beveiliging op uw website is niet alleen een overtreding van de wet, maar het is ook dodelijk voor uw webwinkel en imago. De talloze hacks van vorig jaar zijn daar een voorbeeld van.

Ook voor privacy statements geldt vaak dat deze gecopy-pasted worden door webwinkeliers, maar ook nu is dit zeer af te raden. Hetgeen in de overgenomen privacyverklaring staat komt waarschijnlijk niet overeen met de werkelijke wijze en het doel waarop u persoonsgegevens verwerkt. Daarnaast is het ook nu een schending van het auteursrecht.

U kunt gemakkelijk en goedkoop zélf uw privacyverklaring genereren via de link.