Home / Nieuws & Blogs / De AI Act is definitief: wat staat ons te wachten?

De AI Act is definitief: wat staat ons te wachten?

| 23 januari 2024

Heel formeel moet er nog over worden gestemd, maar de tekst is eindelijk bekend: de AI Act is definitief. Op hoofdlijnen zijn er geen schokkende veranderingen, behalve waar het gaat over general-purpose AI: de makers van generieke tools zoals ChatGPT krijgen veel meer plichten op zich dan in 2021 oorspronkelijk was voorgesteld. En er is een ontsnappingsroute om te vermijden dat je toepassing hoogrisico wordt met alle gevolgen van dien. Wat kunnen we verwachten?

Omdat de tekst nog niet officieel gepubliceerd is, plaatsen we de tekst als pdf bij dit bericht. De nummering moet nog worden herzien en er zijn een aantal opmaakfoutjes. Niet raar voor iets dat tot in de nachtelijke uurtjes met grote spoed is samengesteld om maar op tijd te zijn bij de stemmingen in Raad van Ministers (aanstaande vrijdag) en Europees Parlement (medio februari). Maar inhoudelijk staat het vast.

Download de PDF

Met name Frankrijk ligt dwars, zo valt onder meer bij Politico te lezen. Daar zit wat oud zeer over het reguleren van general-purpose AI, wat onder meer het Franse Mistral (de "Europese OpenAI") zou raken. Het valt te betwijfelen hoe hard men het spel werkelijk wil spelen. Bij de aankomende stemmingen is inhoudelijk aanpassen niet meer mogelijk, dus dan zou Frankrijk de héle AI Act op moeten blazen vanwege dit ene punt. De meest logische verwachting is dat de plichten in een uitvoeringsreglement worden afgezwakt, bijvoorbeeld door zelfregulering voorop te stellen.

Dat gezegd hebbende: wat staat er dan in die Verordening? Het zijn 261 pagina's, inclusief 10 bijlagen met technische informatie en praktijkuitwerkingen zoals bij welke ernstige misdrijven realtime biometrie is toegestaan en welke informatie moet worden verstrekt in het Register van Hoogrisico-AI. We gaan hier dan ook de komende weken dieper op in met thematische analyses en commentaar op de wetstekst. Stay tuned!


Wil je in een uur bijgepraat worden over wat de AI Act allemaal regelt?

Schrijf je dan in voor het live webinar

Schrijf je in


Liever alle details nalezen in een handzaam boek?

Bestel dan alvast 'The Annotated AI Act', die in april verschijnt, als preorder. 

Pre-order