Home / Nieuws & Blogs / De handelsnaam als domeinnaam

De handelsnaam als domeinnaam

| 4 september 2012

Een webwinkel heeft een naam waaronder de winkel opereert, ofwel de handelsnaam. De naam waaronder de winkel bekend is, de naam waarmee de winkel correspondeert, de naam die op de website te vinden is en vaak ook de naam die in de domeinnaam verwerkt is. De combinatie van een handelsnaam met een domeinnaam kan voor problemen zorgen.

Een specifiek en lastig probleem doet zich voor als iemand anders een domeinnaam heeft geclaimd, en gebruikt, met daarin uw handelsnaam. Voor domeinnamen geldt ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ en iedereen kan domeinnamen claimen. Inmiddels zijn er meer dan 5 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd, waaronder domeinnamen die veel op elkaar lijken met als enige verschil een tussenstreepje of een toevoeging als ‘shop’, ‘winkel’ of ‘store’.

Een specifiek probleem is te illustreren aan de hand van een fictief voorbeeld. Stel dat wij een webwinkel runnen onder de naam ICTBoek waar we boeken verkopen en daarbij de domeinnaam ICTBoek.nl gebruiken, kortom we gebruiken onze handelsnaam als domeinnaam. Wat nu als een andere partij ICT-Boek.nl als domeinnaam registreert en daar een discussieforum over ICT gerelateerde zaken gaat runnen? Vervelend voor ons, de domeinnaam lijkt heel veel op die van ons, dat kan bezoekers en klanten kosten.

Vervelend voor ons, maar hier is op basis van onze handelsnaam weinig tegen te doen. De domeinnaam heeft veel weg van onze handelsnaam, maar maakt geen inbreuk omdat de domeinnaam niet als handelsnaam gebruikt wordt. Er worden geen boeken verkocht op de website en uit niets blijkt dat het domein ICT-boek.nl als handelsnaam wordt gebruikt.

Er moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de domeinnaam (het ‘internetadres’ van een website) en een handelsnaam. Een adres is immers geen handelsnaam. Uiteraard kunnen wij het probleem voorkomen door zoveel mogelijk variaties op ICTBoek.nl te claimen als mogelijk is. Mocht er toch één variant gemist worden kan er geprobeerd worden om die variant te kopen. Maar is dat echt nodig? Mocht er via de gemiste variant inbreuk worden gemaakt op de handelsnaam, dan biedt de handelsnaamwet voldoende bescherming.