Home / Nieuws & Blogs / Echt de ‘goedkoopste’?

Echt de ‘goedkoopste’?

| 10 september 2012

Vorige week schreef ik over een probleem dat zich voor kan doen als domeinnamen en handelsnamen veel op elkaar gaan lijken. Daarop volgde een interessante vraag van een lezer waar ik in deze blog graag dieper op in wil gaan.

Een simpele zoekopdracht in Google naar ‘goedkoopste‘ levert ruim 16 miljoen hits op. Opvallend is het aantal domeinnamen met daarin de term ‘goedkoopste’. Van een zorgverzekering tot een notaris of luiers, allen proberen (uiteraard Nederlandse) bezoekers te lokken door de term in de domeinnaam te verwerken. Nederlanders komen graag op koopjes af. Het gebruiken van een dergelijke domeinnaam brengt tot op zekere hoogte ook een verplichting met zich mee. Want was als nu blijkt dat de website helemaal niet de goedkoopste is?

Kopers kunnen misleid worden en dat is verboden. Oneerlijke handelspraktijken zijn verboden. Er moeten echter de nodige stappen doorlopen worden alvorens er actie ondernomen kan worden tegen deze praktijken. De vraag of er überhaupt sprake is van misleiding is daarbij één van de belangrijkste stappen. Het lijkt simpel. De wet zegt dat het verstrekken van informatie die feitelijk onjuist is, misleidend is als de consument op basis van deze informatie een besluit heeft genomen dat hij anders niet zou nemen.

Als onwetende consument mag ik verwachten dat een website met de term ‘goedkoopste’ in de domeinnaam ook daadwerkelijk de goedkoopste is. Waarom zal een website zich anders als ‘goedkoopste’ voordoen? Een domeinnaam wordt gebruikt als advertentiemiddel: “koop nu uw laptop op goedkoopstelaptop.nl“, maar ook het verschijnen in Google kan als advertentiemiddel gezien worden. Populaire zoektermen verwerken in een domeinnaam helpt daar immers bij.

Natuurlijk kunnen er kanttekeningen geplaatst worden. Van goedkoopstelaptop.nl mag je verwachten dat ze de goedkoopste laptops verkopen, het kan echter goed mogelijk zijn dat ze ook snoertjes of randapparatuur voor de laptop verkopen die niet per definitie de goedkoopste hoeven te zijn. Anders had de domeinnaam wel goedkoopstesnoertjesvoordelaptop.nl geweest.

Desalniettemin hoop ik dat webwinkels met een uitdagende domeinnaam zich bewust zijn van de plichten die dat met zich mee brengt. Zo niet, dan hoop ik dat ze door deze korte uitleg bewuster zijn geworden van de plichten. Er bestaan geen fatsoenlijke ondernemers die geld willen verdienen met het misleiden van consumenten, toch?