Home / Nieuws & Blogs / EU geeft handvat aan nieuwe consumentenwetgeving

EU geeft handvat aan nieuwe consumentenwetgeving

| 10 juli 2014

Hoewel 13 juni al enige tijd achter ons ligt, zijn er voor de implementatie van de nieuwe consumentenwetgeving genoeg praktische vragen te bedenken. Daarnaast is het soms goed om te weten wat een juridische bepaling nu precies inhoudt.

De EU heeft nu bij de Richtlijn (die in Nederland in het Burgerlijk Wetboek is omgezet) een href="http://ec.europa.eu/justice/consumer-marketing/files/crd_guidance_en.pdf">guidance gepubliceerd, die hopelijk wat bijdraagt aan openstaande vraagstukken. In mijn ogen had dit al ruimschoots voor de implementatiedatum gepubliceerd moeten worden en dit voelt wel als mosterd na de maaltijd. Maar hoe meer informatie, hoe beter dat natuurlijk is. Wij zullen de nuttige zaken uit het document filteren en daar uiteraard via deze blog over publiceren.

Interessant eerste punt is natuurlijk de href="https://webwinkelrecht.nl/wetgeving/moet-de-bestelknop-op-de-schop/">bestelknop. Duidelijk moet zijn dat er op een bepaald moment een bestelling met betaalverplichting ontstaat. Door gebruik te maken van bepaalde termen op of bij de bestelknop (zoals “bestellen met betaalverplichting”), wordt hieraan voldaan. Welke termen gebruikt mogen worden, dat is weer lastig te zeggen.

De guidance geeft aan dat met name de verplichting tot betalen duidelijk moet zijn en geeft daarbij een aantal voorbeelden:

For example, terms such as ‘buy now’, ‘pay now’ or ‘confirm purchase’ would convey the message required by this provision;

On the contrary, phrases such as ‘register’, ‘confirm’ or ‘order now’ as well as unnecessarily long phrases that may effectively conceal the message about the obligation to pay, are less likely to meet this requirement.

Dit maakt duidelijk dat in ieder geval bewoordingen die het enkel hebben over “bestellen” of “bevestigen” niet voldoende zijn en “nu kopen”, of “nu betalen” wel voldoende wordt geacht. “Bevestig aankoop” is ook nog prima. Het zijn in ieder geval betere oplossingen dan “bestelling met betaalplicht” of iets in die richting. In de reeds aangehaalde eerder gepubliceerde href="https://webwinkelrecht.nl/wetgeving/moet-de-bestelknop-op-de-schop/">blog worden nog andere opties besproken.