Home / Nieuws & Blogs / Graaien uit een databank

Graaien uit een databank

4 oktober 2012

Gaspedaal.nl, een website die het mogelijk maakt om auto's op internet te zoeken, is onderwerp van een jarenlang lopend conflict met een andere website, Autotrack.nl. Vanuit juridisch oogpunt gezien zeer interessant. Mogen zoekmachines zonder toestemming beschermde databanken doorzoeken en de data vervolgens hergebruiken?

De zoekmachine Gaspedaal.nl maakt het mogelijk om gericht verschillende autosites te doorzoeken en presenteert dit vervolgens in een handig overzicht. Autotrack.nl, één van de doorzochte sites, was hier niet van gediend en is in 2007 een rechtszaak gestart tegen de zoekmachine.

Na verschillende rechtszaken zijn er uiteindelijk in maart van dit jaar vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie. Deze vragen zijn nog niet beantwoord. Vast staat wel dat de zoekmachine geen substantiële delen van de databank van Autotrack.nl opvraagt. De zoekmachine vraagt door middel van zoekopdrachten slechts kleine delen van de databank op. Verder staat vast dat de zoekmachine ook geen inbreuk op de rechten van Autotrack.nl maakt door herhaaldelijk niet-substantiële delen op te vragen. Wat Gaspedaal.nl, als zoekmachine, wel doet is het ter beschikking stellen van de databank aan de gebruikers van de zoekmachine. Alle kleine opdrachten zorgen er, opgeteld, voor dat er een substantieel deel aan de gebruikers beschikbaar gesteld wordt.

De vragen (pdf) die voorgelegd zijn aan het HvJEU zijn niet alleen voor de autosites, maar voor alle zogenaamde dedicated zoekmachines van belang. Maken de zoekmachines inbreuk op een databankrecht door de databank te doorzoeken en resultaten te tonen? Moet er een uitzondering gemaakt worden zodat dedicated zoekmachines niet-substantiele delen van beschermde databanken mogen doorzoeken en de data mogen hergebruiken? Brengen de dedicated zoekmachines schade toe aan beschermde databanken?

Belangrijke vragen, niet alleen voor Gaspedaal.nl, maar voor alle dedicated zoekmachines. Wanneer het Hof in het nadeel van de zoekmachines oordeelt heeft dit grote gevolgen. Dedicated zoekmachines zullen toestemming moeten vragen, en krijgen, om zoekresultaten uit databanken te tonen.