Home / Nieuws & Blogs / Grondrecht privacy 3 - bewaarplicht 0

Grondrecht privacy 3 - bewaarplicht 0

| 9 maart 2011

De derde constitutionele rechter die de bewaarplicht voor telecomgegevens vernietigt is een feit. Het Cypriotische constitutionele hof achtte het verplicht bewaren van wie er belt en internet met wie zodat politie daarin kan snuffelen om misdaad te bestrijden in strijd met de Cypriotische grondwet en de daarop gebaseerde jurisprudentie.

Inmiddels kunnen we dus spreken van een '3-strikes-you're-out' voor de Europese richtlijn dataretentie, die alle EU lidstaten verplicht om dit soort wetgeving in te stellen. Er is tot nu toe nog geen enkele constitutionele rechter geweest in Europa die over de bewaarplicht heeft recht gesproken en deze niet in strijd achtte met het grondrecht op privacy.

In Nederland zitten we er nog altijd mee opgescheept, zonder dat de Nederlandse rechter die kan vernietigen aangezien onze Grondwet nog altijd niet toestaat dat een wet in formele zin door de rechter aan de grondwet wordt getoetst.

Bits of Freedom voert nog altijd campagne om de bewaarplicht ook hier van tafel te krijgen en dat is niet alleen in het belang van de privacy van burgers, maar ook in het belang van de portemonnee van de telecomaanbieders.