Home / Nieuws & Blogs / Het recht om vergeten te worden op internet

Het recht om vergeten te worden op internet

30 januari 2012

Gisteren verspreidde Knack.be het bericht dat de Europese Commissie het recht bepleit om vergeten te worden op internet. Dit voorstel wil het gevoel aan controleverlies tegengaan.

Uit een enquete die de Commissie hield, was gebleken dat Europese burgers het gevoel hebben dat ze geen controle hebben over de persoonsgegevens die ze achterlaten op fora van Google, of via Twitter of Facebook.

De Commissaris van Grondrechten, Viviane Reding, dat websites de meest privacyvriendelijke instellingen gebruiken en bezoekers op duidelijke manier toestemming vragen voor de opslag en verwerking van persoonsgegevens. De surfers moeten ook makkelijker toegang krijgen tot gegevens en die makkelijker kunnen overdragen naar andere dienstverleners. De Commissie wil bovendien dat ernstige gegevenslekken binnen 24 uur overgemaakt worden aan de nationale toezichthouder.

In eerdere berichten blogde ik ook al over de moeilijkheid om via gerechtelijke procedures af te dwingen dat berichten, foto`s of lasterlijke teksten verwijderd worden.

Radio 6 belde ons gisteren ook om te horen wat wij vinden over het Europees voorstel. Hier kan je horen wat ik erover te zeggen hadden in Mijkes middag.

http://youtu.be/ggEoa2dTLvA