Home / Nieuws & Blogs / ICTRecht certificeert eerste tien Thuiswinkel-leden

ICTRecht certificeert eerste tien Thuiswinkel-leden

| 21 april 2009

Tien leden van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie, kortweg Thuiswinkel.org, hebben de officiële certificering van het Thuiswinkel Waarborg behaald. Dat maakte Thuiswinkel.org vandaag bekend. Juridisch adviesbureau ICTRecht heeft deze leden gecontroleerd op alle relevante wet- en regelgeving, zoals de Wet Koop op Afstand. Ed Nijpels, voorzitter van Thuiswinkel.org, reikt dinsdag 21 april de bijbehorende certificaten uit tijdens de Thuiswinkel Vakbeurs op de TCD in de Jaarbeurs te Utrecht.

Thuiswinkel.org is de branchevereniging van ondernemers die producten en diensten via internet, catalogi en/of de post verkopen aan consumenten. Met haar Thuiswinkel Waarborg keurmerk geven leden aan dat ze de zogenoemde Gedragsregels Thuiswinkel Waarborg onderschrijven. Naast de wettelijke eisen voor verkoop op afstand dienen Thuiswinkel.org-leden de consument ook een aantal extra rechten te verlenen. Zo is de retourtermijn voor aankopen bij Thuiswinkel-leden 14 dagen, langer dan het wettelijk minimum van zeven werkdagen.

Er zijn drie certificaten beschikbaar voor leden van Thuiswinkel.org: voor reiswinkels, voor financiële dienstverleners en voor alle overige leden. In de certificaten worden de zekerheden voor consumenten beschreven:

  • Weten met wie je zaken doet
  • Standaard algemene voorwaarden (in samenwerking met de Consumentenbond opgesteld)
  • Veiligheid en privacy
  • Extra bedenktijd: 14 dagen
  • Veilig betalen
  • Onafhankelijke klachtenbemiddeling

ICTRecht beoordeelt
niet alleen de ingevulde vragenlijsten, maar stelt ook in de praktijk - in de bijbehorende webwinkels - vast dat leden van Thuiswinkel.org aan de gestelde eisen voldoen. Indien nodig geeft zij de leden vooraf aan de certificering aanwijzingen ter aanpassing van de webwinkel. Webwinkels krijgen voldoende tijd om aanpassingen door te voeren. Voor eind 2009 dienen alle leden van Thuiswinkel.org gecertificeerd te zijn.

Een gerenommeerde accountantsorganisatie voert namens de stichting periodieke hercontroles uit op de door ICTRecht uitgevoerde controles en het verloop van werkzaamheden en processen. Nadat ICTRecht haar beoordeling heeft afgerond brengt de Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg een advies uit aan Thuiswinkel.org. Uiteindelijk bepaalt het bestuur van Thuiswinkel.org of het Certificaat Thuiswinkel Waarborg wordt toegekend.