Home / Nieuws & Blogs / Kun je zomaar een game toernooi organiseren?

Kun je zomaar een game toernooi organiseren?

| 3 december 2012

Donderdag 22 en vrijdag 23 november waren wij aanwezig op Game in the City in Amersfoort. Een beurs waar creatieve ondernemers hun kunsten konden laten zien. Met één van de creatieve ondernemers raakte ik in gesprek over het organiseren van een toernooi voor gamers. Centraal stond daarbij de vraag in hoeverre je games op een groot scherm voor publiek uit mag zenden.

Het is booming business. Professionele gamers (ja, mensen die met het spelen van games genoeg verdienen om goed te leven) die het tegen elkaar opnemen onder toeziend oog van een enthousiast publiek en door commentaar voorzien van een professionele verslaggever. Voor de mensen die niet aanwezig (kunnen) zijn bieden livestreams of Youtube video's uitkomst. Deze zogenaamde e-sport events vinden langzaam maar zeker ook hun weg naar Nederland.

Voor het organiseren van een dergelijk event zijn vergunningen van bijvoorbeeld een gemeente of de brandweer nodig. Interessanter is het al dan niet nodig hebben van een licentie voor het uitzenden of commercieel uitbaten van een game. Voor films kent iedereen de waarschuwingen wel. Je mag deze film kijken in huiselijke kring, maar meer ook niet, twijfel je over de echtheid van het product bel dan naar BREIN. Dat heeft te maken met de auteursrechten op de film, rechthebbenden geven jou een licentie om de film te kijken. Niet meer en niet minder, het is niet toegestaan om zonder toestemming van de rechthebbende geld te verdienen met de film.

Hetzelfde geldt voor games. Het is niet toegestaan om zonder toestemming geld te verdienen met een game door bijvoorbeeld een toernooi te organiseren. Op grond van het auteursrecht is het zelfs niet toegestaan om zonder toestemming van de rechthebbende een game openbaar te maken of te verveelvoudigen. Tevens kan een game ook nog merkenrechtelijke bescherming genieten.

Naast de bestaande wettelijke bepalingen kunnen rechthebbenden regels opstellen over het gebruik van hun games. Blizzard, de succesvolle ontwikkelaar van games als World of Warcraft en Starcraft, stelt in haar End User License Agreement:

You agree that you will not, under any circumstances:

Exploit the Game or any of its parts, for any commercial purpose without Blizzard’s express permission.
[...]
Host, provide or develop matchmaking services for the Game

De bepalingen zijn duidelijk. Je mag de game niet gebruiken voor welk commercieel doel dan ook en je mag ook geen toernooi (matchmaking service) organiseren. Ook niet als het een niet-commercieel toernooi is. Deze voorwaarden kunnen natuurlijk wel per game verschillen, maar ze zullen veelal bevestigen wat de wettelijke bepalingen ook doen. Zonder toestemming van de rechthebbende mag je de game spelen, maar niet meer dan dat. Voor het organiseren van een toernooi of e-sport evenement is toestemming van de rechthebbende vereist.