Home / Nieuws & Blogs / Loterijen en goede doelen: machtiging per telefoon/internet mag binnenkort niet meer!

Loterijen en goede doelen: machtiging per telefoon/internet mag binnenkort niet meer!

| 18 oktober 2011

U kent vast de situatie waarin u via het internet een (doorlopende) machtiging afgeeft. Denk aan een goed doel of een loterij.

Gewoon even de NAW gegevens en het rekeningnummer invoeren en een hokje aanvinken met de tekst: “Ik machtig X om eenmalig/doorlopend het verschuldigde bedrag van mijn rekening af te schrijven.” Zo gepiept!

Erg handig, want de overeenkomst is op een dergelijke manier zo gesloten. En vooral ook erg fijn voor dergelijke bedrijven want iemand zal zo sneller in een geluksmoment permanent met 10 loten lid worden van de Staatsloterij of in een meelevende stemming het halve salaris naar Giro 555 overmaken.

Het vervelende is dat je dan vervolgens weer schriftelijk op moet zeggen, hetgeen iets minder makkelijk gaat. Maar geen nood, ‘change is coming!’.

Er komt een Europees betaalsysteem dat SEPA (Single Euro Payments Area) heet. Dit zorgt er niet alleen voor dat er èèn Europees betalingssysteem komt, maar het verandert ook een aantal dingen.

Een van die veranderingen heeft betrekking op de eenmalige/doorlopende machtiging die per telefoon of internet is afgegeven. Dat mag binnenkort namelijk niet meer! De incassant (degene die het geld graag van jouw rekening afschrijft) zal vanaf dat moment namelijk eerst een schriftelijke, ondertekende goedkeuring van u moeten ontvangen.

Daarnaast dient de incassant u minimaal 14 dagen van te voren op de hoogte te hebben gesteld van (ten minste) het bedrag en de datum waarop de incasso plaats zal vinden. Bij een doorlopende incasso met een constant bedrag (bijvoorbeeld de Staatsloterij) kan deze vooraankondiging gestuurd worden met een incassoschema voor de bepaalde periode. Dit moet dan wel vòòrdat de eerste incasso plaatsvindt.

De schriftelijke, ondertekende goedkeuring mag waarschijnlijk een pdf-bestand zijn dat u moet terugsturen, maar toch: iemand zal op deze wijze minder snel  impulsief lid worden of geld storten.

Nu wordt er wel gewerkt aan een E-mandate (vergelijkbaar met iDeal) maar dat gaat nog wel even duren. Bovendien zal dat systeem nooit zo gemakkelijk werken als dat het nu doet.

Machtigingen zullen in toekomst dus (meer) weloverwogen afgegeven worden, daar zullen de loterijen en goede doelen niet blij mee zijn …