Home / Nieuws & Blogs / Maak zelf een modelcontract op maat als oplossing voor Safe Harbor!

Maak zelf een modelcontract op maat als oplossing voor Safe Harbor!

| 18 december 2015

Niet alleen privacyland stond op zijn kop toen het Europees Hof onlangs de Safe Harbor overeenkomst ongeldig verklaarde. Voor veel bedrijven is het doorgeven van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten (VS) immers dagelijkse kost. Nu Safe Harbor gezonken is, moet er een alternatief gevonden worden. Op dit moment is het meest praktische alternatief het gebruik van een modelcontract van de Europese Commissie.

Om u op weg te helpen, biedt ICTRecht een generator aan waarmee u in enkele minuten een contract opstelt. Dit contract is volledig in overeenstemming is met het modelcontract van de Europese Commissie. De generator is niet alleen snel en eenvoudig in gebruik: hij is ook nog eens gratis!

In de Europese Unie (EU) wordt grote waarde gehecht aan de bescherming van persoonsgegevens (gegevens die herleidbaar zijn tot een persoon). Omdat niet in ieder gedeelte van de wereld het beschermingsniveau zo hoog is als in de EU, mogen bedrijven niet zomaar persoonsgegevens doorgeven naar landen buiten de EU.

De VS kent geen beschermingsniveau dat gelijkwaardig is aan het Europese. In het verleden werd daarom de Safe Harbor overeenkomst gesloten tussen de EU en de VS. Amerikaanse bedrijven konden via zelfcertificering aantonen dat zij een gelijkwaardig beschermingsniveau hanteerden, zodat persoonsgegevens doorgegeven konden worden aan die bedrijven.

Safe Harbor kan nu niet meer worden gebruikt om te voldoen aan de eis van een gelijkwaardig beschermingsniveau. Gegevensdoorgifte naar de VS op grond van Safe Harbor is daardoor onrechtmatig. Bedrijven hebben dus een alternatief nodig, om toch persoonsgegevens door te kunnen sturen naar de VS. Een modelcontract van de Europese Commissie is, voor nu, het meest praktische alternatief.

Met onze generator kunt u zo’n modelcontract opstellen, dat is toegespitst op uw situatie. Na het doorlopen van de vragenlijst wordt een document gegenereerd waar u in principe niets meer aan hoeft te doen, behalve het zetten van een handtekening. Uiteraard kunt het document ook altijd nog aanpassen.

Het generatorcontract regelt de doorgifte van persoonsgegevens van een in de EU gevestigde verantwoordelijke, naar een bewerker (de partij die gegevens ten behoeve van de verantwoordelijke verwerkt) die buiten de EU gevestigd is. Geeft u als verantwoordelijke persoonsgegevens door aan een andere verantwoordelijke, neemt u dan contact met ons op. Natuurlijk staan wij ook voor u klaar wanneer u vragen heeft over de generator, modelcontracten, of andere (privacygerelateerde) zaken.