Home / Nieuws & Blogs / Moet de zakelijke koper zijn bestelling ook controleren?

Moet de zakelijke koper zijn bestelling ook controleren?

| 20 november 2014

Een bestelproces van een webwinkel moet aan een paar juridische eisen voldoen. Sinds juni van dit jaar is er veel ophef over de bestelknop. De wet kent echter nog meer eisen waar een bestelproces van een webwinkel aan moet voldoen.

Voordat een bestelling geplaatst wordt moet de koper de mogelijkheid geboden worden om zijn ingevulde gegevens te controleren. Dit is niet alleen handig voor de koper, maar ook voor de verkoper. Beide partijen kunnen zich ervan verzekeren dat de bestelling op het juiste adres afgeleverd gaat worden en dat het juiste aantal besteld wordt.

Hoe kun je dit praktisch doen in een bestelproces? Er zijn verschillende mogelijkheden. De OneStepCheckout biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de koper actief een checkbox aan te laten vinken waarbij hij verklaart dat alle ingevulde gegevens correct zijn. Andere softwarevarianten tonen voor het definitief plaatsen van de bestelling een handig overzicht waarin alle gegevens gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd kunnen worden.

Wanneer de webwinkel aan consumenten verkoopt is de webwinkel verplicht om deze controlemogelijkheid aan te bieden. Is deze mogelijkheid er niet, dan kan de consument de overeenkomst vernietigen (ook als de overeenkomst op grond van het herroepingsrecht niet ontbonden kan worden).

Aan zakelijke klanten moet deze controlemogelijkheid in principe ook geboden worden. Ook zij kunnen de overeenkomst vernietigen wanneer de mogelijkheid ontbreekt. De wet biedt specifiek voor zakelijke overeenkomsten echter een uitzondering. Wanneer zowel de koper als verkoper handelen in de uitoefening van een bedrijf of beroep, dan hoeft deze controlemogelijkheid niet geboden te worden.

Daarvoor is het echter wel noodzakelijk dat de toepasselijkheid van het wetsartikel dat deze controlemogelijkheid oplegt, uitgesloten wordt. Biedt u uw producten aan zakelijke klanten aan, heeft u geen controlemogelijkheid ingebouwd om de conversie zo hoog mogelijk te houden, en wilt u niet dat uw klanten de overeenkomst kunnen vernietigen? Sluit dan in uw algemene voorwaarden de toepasselijkheid van artikel 6:227b lid 1 BW uit.

Zeker weten dat u voldoet aan alle relevante webwinkel regelgeving?

Webwinkels hebben te maken met speciale juridische eisen. Zo schrijft de wet voor dat u zich moet identificeren, dat uw algemene voorwaarden op een specifieke manier moeten worden aangeboden en dat u in een privacyverklaring moet toelichten wat u doet met persoonlijke informatie.

> Aanvragen van webshop scan of maak zélf juridische webwinkel documenten