Home / Nieuws & Blogs / Neem ook je NDA’s mee de toekomst in

Neem ook je NDA’s mee de toekomst in

| 11 juli 2022

De NDA, Non-Disclosure Agreement (NDA) is aan het innoveren. Deze voor iedere jurist bekende overeenkomst wordt gekenmerkt door veel standaardisering en is daarmee een mooi doelwit voor innovatie. De afgelopen jaren zijn er al fors wat ontwikkelingen geweest, zo is het tegenwoordig mogelijk om via generatoren eenvoudig en snel een NDA te generen en is er het initiatief OneNDA. Daarnaast is er zelfs al AI-gedreven software voor het beoordelen van NDA’s. Vanuit ICTRecht wordt er momenteel gewerkt aan de volgende innovatie voor de NDA. Voordat we deze lanceren schrijven wij eerst een blog drieluik en ontleden we de NDA.

Wat is een NDA ook alweer?

De Non-Disclosure Agreement (NDA), in het Nederlands ook wel een geheimhoudingsovereenkomst genoemd, is inmiddels geen onbekende term meer. Het is een document dat veelvoudig in omloop is en waarin belangrijke afspraken worden opgenomen omtrent vertrouwelijke informatie en hoe daar mee om wordt gegaan. Denk bijvoorbeeld aan het delen van bedrijfsspecifieke informatie in aanloop naar een overname, of een samenwerking waarin partijen iets unieks gaan ontwikkelen. De NDA is dan ook niet meer weg te denken uit onze huidige praktijk.

Wat wordt in de NDA afgesproken?

NDA variëren enorm wat betreft omvang en inhoud. Maar enkele belangrijke onderdelen om op te nemen in een NDA zijn: Voor welk doel wordt de informatie gedeeld? Welke informatie is vertrouwelijk en wie verstrekt wat aan wie? Hoe lang is de informatie vertrouwelijk en wat zijn de consequenties als iemand de NDA schendt? Daarnaast moeten natuurlijk ook de partijnamen en uiteindelijk handtekeningen worden opgenomen. Zie ook deze handige checklist.

Al deze informatie wordt vervolgens met lange stukken (juridische) tekst weergegeven in de NDA, dit maakt dat er vaak een jurist aan te pas moet komen om de NDA te checken. Tegenwoordig kan dit overigens een stuk eenvoudiger en bestaan er ook geautomatiseerde manieren om een NDA te controleren.

Over het algemeen neemt een NDA tussen zakelijke partijen onnodig veel tijd in beslag. De jurist ontvangt de NDA in zijn of haar mailbox en bekijkt het document even snel. Minimaal twee pagina’s tekst. Daar is nu even geen tijd voor, ondanks dat het wel weer een vergelijkbare NDA zal zijn waar geen aanpassingen meer nodig zijn. De mail met de NDA verschuift onderaan de mailbox en zo zijn er al snel weer in ieder geval aantal dagen voorbij voordat de NDA er weer bij wordt gepakt. Dit is zonde, want in principe zijn het redelijk makkelijke vragen die moeten worden beantwoord. Daar heb je helemaal geen alinea’s tekst voor nodig.

Ook de vraag wat de consequenties zijn van het niet nakomen van de NDA kan in een enkele zin worden weergegeven. Veelal wordt er namelijk een boeteclausule opgenomen. Het vaststellen van schade naar aanleiding van een schending van de non-disclosure agreement is in de praktijk vaak erg lastig. In deze situaties zou het namelijk gaan om het openbaren van vertrouwelijke informatie, maar wat is dan precies de waarde van die informatie? Mochten partijen geen boeteclausule opnemen kun je alsnog terugvallen op de mogelijkheden die de wet zelf al biedt.  

Maak NDA’s begrijpelijk voor iedereen, sneller te ondertekenen en bespaar werk. Hoe wij dit oplossen? Dat zul je in een volgend blog van ons lezen!

Meer weten?  

Benieuwd naar de tooling die dit mogelijk maakt of benieuwd naar de manier hoe ICTRecht Legal Tech hierbij kan ondersteunen. Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze specialisten.

Deze blog is in samenwerking geschreven met Eveline de Vries.

New call-to-action


Meer weten over legal tech? Lees verder: