Home / Nieuws & Blogs / Nieuwe domeinnaam extensie: .amsterdam

Nieuwe domeinnaam extensie: .amsterdam

| 17 juli 2015

Sinds vorig jaar zijn er domeinnamen met talloze pakkende extensies verkrijgbaar, van .app tot .xxx. Niet elke domeinnaam met een nieuwe extensie valt zomaar te registreren. Zo kregen wij de afgelopen tijd vragen binnen over de populaire .amsterdam extensie. Wat moet je allemaal weten als je een domeinnaam met een .amsterdam extensie wil bemachtigen?

Voorrangsperiode
Vanaf 1 juni tot 14 augustus 2015 geldt er een zogenaamde voorrangsperiode. Deze voorrangperiode zorgt ervoor dat de meest natuurlijke eigenaar houder kan worden van de .amsterdam domeinnaam. Tijdens deze voorrangsperiode wordt er niet gekeken wie zich als eerst aanmeldt, pas vanaf 15 augustus wordt er gekeken wie de meest natuurlijke eigenaar is. Indien je de enige bent die zich intekent voor de domeinnaam na het sluiten van de voorrangsperiode, dan wordt de domeinnaam automatisch aan je toegewezen. Zijn er meer kapers op de kust, dan wordt zoals gezegd de meest natuurlijke eigenaar bezitter. Maar wie is de meest natuurlijke eigenaar? Dat wordt bepaald aan de hand van de volgende voorrangsregels.

Voorrangsregels
Publieke instellingen
Publieke instellingen hebben voorrang bij de aanvraag. Amsterdamse publieke instellingen krijgen voorrang boven niet-Amsterdamse publieke instellingen.

Merknamen en handelsnamen
Vervolgens krijgen houders van geregistreerde merken en handelsnamen voorrang bij de aanvraag van de .amsterdam extensie. Hier geldt tevens dat er voorrang is voor houders van merken en handelsnamen die in Amsterdam zijn gevestigd.

Geografische plaatsen
Daarna krijgen publieke instellingen en ondernemersverenigingen speciale voorrang die de geografische plaats , in dit geval Amsterdam, dienen.

Eigen naam
Indien je woonachtig bent in Amsterdam, kun je voorrang krijgen met je eigen naam wanneer je de .amsterdam domeinnaam aanvraagt. De domeinnaam dient wel jouw volledige voornaam in combinatie met jouw achternaam te bevatten.

Amsterdammers
Wanneer je woonachtig bent in Amsterdam, kun je voorrang krijgen voor een gewenste domein boven een niet-Amsterdammer.

Mocht het zo zijn dat je niet binnen de vijf bovenstaande vereisten valt, dan kan je helaas geenvoorrang aanvragen voor de door jou gewenste .amsterdam domeinnaam, maar wellicht is de gewenste domeinnaam alsnog beschikbaar. Ook kan je geen voorrang aanvragen indien jouw gewenste domeinnaam is aangemerkt als “premium domein”. De enige mogelijkheid om deze domeinnaam te verkrijgen is om te bieden.

Algemene beschikbaarheid
Vanaf 1 september 13.00 uur zijn de .amsterdam domeinen waarop geen voorrang is verleend vrij beschikbaar en dan geldt weer `wie het eerst komt, wie het eerst maalt`. Tijdens deze fase wordt iedere domeinnaam direct toegekend bij het registreren. Wil je meer juridische informatie over deze nieuwe extensie? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Training Reclame en online marketing

Aan welke juridische eisen moeten reclame-uitingen voldoen en wat zijn mijn rechten als een ander mijn merk of domeinnaam gebruikt? Hoe moet ik omgaan met privacyrechten bij het gebruik van SEO? Deze en andere juridische vragen worden beantwoord tijdens de training.