Home / Nieuws & Blogs / Nieuwe wetgeving voor ICT-ondernemers in 2015

Nieuwe wetgeving voor ICT-ondernemers in 2015

| 30 december 2014

Op 1 januari a.s. treden weer een flink aantal nieuwe wetten en regels in werking. De btw wordt complexer, maar de werkkostenregeling simpeler. Thuiskopievergoeding en bedrijfschappen kosten de ondernemer minder. Wat is voor de ict-ondernemer het belangrijkste?

Voor ict-ondernemers zal de belangrijkste wetswijziging zijn dat de btw-regels een stuk complexer worden. Elektronische diensten aan consumenten moeten in het land van de consument belast. Wie bijvoorbeeld via internet boeken verkoopt aan buitenlandse consumenten, moet niet de 6% btw rekenen die bij ons geldt maar het btw-tarief van dat land. Via vatinfo.eu zijn deze tarieven eenvoudig op te vragen.

De werkkostenregeling wordt 'vereenvoudigd', oftewel wordt verplicht en gaat van 1,5% naar 1,2%. Het onderscheid in fiscale behandeling tussen computers, smartphones en tablets verdwijnt. En als het evident is dat de apparatuur werkgerelateerd is, telt deze niet mee in de werkkostenregeling.

De geschifte bescherming, pardon geschriftenbescherming wordt afgeschaft. Auteursrecht geldt alleen voor creatieve werken, en dus niet (meer) voor simpele geschriften zonder creativiteit.

De bedrijfschappen worden afgeschaft. Voor veel webwinkeliers was de jaarlijkse bijdrage aan de bedrijfschappen voor detailhandel e.d. een doorn in het oog.

Voor kopers van opslagmedia een gelukje: de thuiskopieheffing gaat omlaag. De heffing voor bijvoorbeeld externe harddisks gaat van € 1,00 naar € 0,70. Dit in verband met het downloadverbod: omdat je niet meer mag downloaden uit illegale bron, mag de thuiskopieheffing geen vergoeding bevatten voor dergelijke downloads.