Home / Nieuws & Blogs / Nijntje vs Kathy

Nijntje vs Kathy

9 november 2010

Het wereldberoemde konijntje lag al een tijdje in de clinch met zijn Japanse soortgenote Kathy, bekend van Hello Kitty. Mercis, het bedrijf dat de rechten op de creatie van Dick Bruna bewaakt, was not amused met de naar eigen zeggen grote gelijkenis van de twee konijntjes. De rechter is het met Mercis eens, zo blijkt uit deze uitspraak van 2 november j.l.

Het enige duidelijk waarneembare verschil tussen de twee  is de strik van Kathy die in 1 van haar oren zit. Verder komen de dikke lijnen, verhoudingen en kleertjes teveel met elkaar overeen. Mercis kon zich dus met succes beroepen op het auteursrecht.

Ook was er volgens de rechter sprake van merkinbreuk. Sanrio, de Japanse tegenpartij, haakt met Kathy teveel aan bij Nijntje en profiteert op deze manier van de aantrekkingskracht en reputatie van het konijn. Aangezien Sanrio een concurrent is die vergelijkbare producten op de markt brengt klemt dit des te meer. De rechter oordeelde dan ook dat  zonder geldige reden ongerechtvaardigd voordeel van Nijntje wordt getrokken en hiermee afbreuk aan het onderscheidend vermogen en de reputatie van Nijntje wordt gedaan.

Kathy is aldus verbannen uit de Benelux.