Home / Nieuws & Blogs / Ook ICT-jurist worden? De opleiding begint in maart!

Ook ICT-jurist worden? De opleiding begint in maart!

| 20 december 2018

Wat een ICT-jurist precies is, weet ik nog steeds niet. Maar dat ICT en internet belangrijker dan ooit zijn voor de rechtspraktijk, staat wel vast lijkt me. Steeds meer producten en diensten transformeren naar ICT, iedere zakelijke transactie kent ICT-aspecten en nieuwe rechten voor burgers maken de rechtspraktijk steeds meer gefocust op ICT. Deze innovaties en ontwikkelingen roepen nieuwe vragen op; vragen waar het recht een antwoord op moet hebben. Wilt u hierop voorbereid zijn?

Nieuwe uitdagingen voor advocaten en juridisch adviseurs

Op veel plekken kunt u uw juridische kennis verbreden. Maar juridische én technische kennis opdoen op een praktijkgerichte, maar juridisch gedreven manier, dat is lastiger zoeken. Daarom heb ik de ICTRecht Academy opgezet. Deze biedt advocaten, bedrijfsjuristen en andere juridisch geschoolde professionals een specialisatieopleiding aan tot ICT-jurist. Deze jaaropleiding start in maart 2019 en wordt aangeboden op twee niveaus: juridisch adviseur (56 PO-punten) en senior juridisch adviseur (52 PO-punten). In één jaar doet u tijdens deze opleiding juridische én technische kennis op over het ICT-vakgebied.


Profiteer nu van onze verlengde vroegboekkorting: schrijf u in voor deze opleiding vóór 1 februari 2019 en ontvang 30% korting!


Opleiding gebaseerd op trends binnen het ICT-recht

Het programma van de specialisatieopleiding is afgestemd op de laatste trends binnen het ICT-recht. Tijdens de opleiding doet u dan ook actuele kennis op over alle relevante rechtsgebieden die het ICT-recht aangaan. Denk hierbij aan ontwikkelingen op het gebied van onder andere:

  • Privacy en persoonsgegevens; mede door de hedendaagse mogelijkheden op het gebied van technologie en ICT is het recht op privacy onlangs sterk aangescherpt. Dit om te voorkomen dat data en gegevens van personen online in verkeerde handen kunnen vallen. Dit jaar werd dan ook nieuwe regelgeving op het gebied van privacy geïntroduceerd, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) – een onderwerp dat in beide niveaus van onze opleiding aan bod zal komen.
  • Legal tech; ik weet zeker dat ontwikkelingen zoals de blockchain, slimme contracten en artificial intelligence (AI) - oftewel kunstmatige intelligentie - het recht zullen gaan transformeren. Welke impact is op korte termijn binnen het recht hiervan te verwachten, en wat zijn de gevolgen op de lange termijn? Hier ga ik graag met u de diepte in.
  • E-commerce; steeds vaker worden producten, maar ook diensten online aangeboden door bedrijven. Elektronische handel beslaat dan ook een steeds groter deel van de Nederlandse (en internationale) economie. Kennis van de regels over e-commerce is hierom van groot belang. Denk aan de verschillende informatieplichten die gelden bij online zakendoen, het op de juiste manier aanbieden van algemene voorwaarden en btw-regels die gelden bij diensten die niet gebonden zijn aan landsgrenzen.
  • Technologie; samen met mijn collega’s leer ik u over de werking van het internet, ICT-security en de achterliggende technologie voor het gebruik van cookies en andere tracking technieken.

De onderwerpen ‘contracteren’ en ‘adviseren’ lopen daarnaast als rode draad door onze opleiding heen.


Eindelijk een opleiding die rechtstreeks toepasbaar is in de praktijk. Zeer leerzaam en nuttig.

Christiaan Kramer - Bedrijfsjurist/Partner Jurato - Over: specialisatieopleiding ICT-jurist 2018/2019


Specialiseren binnen het ICT-recht?

Wilt u zelf ICT-jurist worden en leren over onderwerpen als de cloud, software, privacy en persoonsgegevens, auteursrechten, contracteren, legal tech en security? Volg dan onze specialisatieopleiding tot ICT-jurist. Meer weten over deze opleiding? Klik hier voor meer informatie en download de opleidingsbrochures.

Deelopleiding privacy & recht ook mogelijk

Met name geïnteresseerd in de ontwikkelingen op het gebied van privacy en persoonsgegevens? De ICTRecht Academy biedt binnen de specialisatieopleiding tot ICT-jurist ook een deelopleiding tot senior privacy jurist aan. Deze (deel)opleiding is toegankelijk voor WO-juristen die zich willen specialiseren in het privacyrecht en al enkele jaren ervaring als praktijkjurist hebben. Benieuwd naar deze opleiding? Lees meer of download de brochure van deze opleiding.

Opleiding ICT-jurist business professional