Home / Nieuws & Blogs / Tarieven op vergelijkingssite moeten wel accuraat zijn

Tarieven op vergelijkingssite moeten wel accuraat zijn

30 mei 2011

Prijzen op een vergelijkingssite zoals Beslist.nl of degoedkoopstenotaris.nl zijn voor de consument een belangrijk instrument om te selecteren met wie hij in zee gaat. Het is dus terecht dat er streng gekeken wordt naar de juiste weergave van de prijs. In een recente rechtszaak werd een notaris veroordeeld omdat hij te lage tarieven had laten vermelden op degoedkoopstenotaris.nl. Dat hij deze als indicatietarieven bedoelde, mocht niet baten: dat stond er immers niet bij.

Wie goedkoop iets wil kopen of een dienstverlener zoekt, grijpt vaak naar de vergelijkingssite. Daar kun je op allerlei kenmerken vergelijken en zo de beste aanbieder kiezen. Vaak is de prijs toch doorslaggevend.  De wet kent dan ook (terecht) strenge regels voor het vermelden van prijzen, zeker naar consumenten toe. Zo moeten ze expliciet inclusief BTW genoemd worden, en moeten bezorgkosten en dergelijke apart genoemd worden.

Voor dienstverlening (zoals juristen en notarissen) is het wat lastiger om de prijs te vermelden. Vaak wordt dan ook een indicatie gegeven, gebaseerd op een gemiddelde klus. Maar hoe moet je als consument op die prijs vertrouwen? Hoe weet je of er nog meerwerk bij zit? De verleiding is wel érg groot om de indicatie lager in te steken dan haalbaar is, om vervolgens met opslagen en meerwerk alsnog de factuur op het gewenste niveau te krikken.

In een recente rechtszaak werd een notaris verweten het publiek te misleiden. Er werden hoge extra heffingen in rekening gebracht, die niet expliciet op degoedkoopstenotaris.nl stonden. De rechtbank erkende dat een notaris (natuurlijk) vrij is ieder tarief te rekenen dat hij wil, maar stelt daar tegenover dat die tarieven wél vooraf gemeld moeten worden.

Dat was op die site niet het geval. Alleen wie de algemene voorwaarden van de notaris erbij pakte, kon ontdekken wat deze heffingen zouden zijn. En dat is echt niet genoeg. Zeker niet als je de voorwaarden pas op verzoek dan wel bij de opdrachtbevestiging stuurt - want zoals iedereen weet, moeten voorwaarden vóór of bij het sluiten van de overeenkomst worden overhandigd, en niet pas achteraf of op verzoek.