Home / Nieuws & Blogs / The bigger picture on social media

The bigger picture on social media

| 25 mei 2011

Via social media geef je persoonlijke infomatie van jezelf en van je vrienden vrij. In 2010 zou identiteitsdiefstal door cybercriminelen via sociale netwerksites zijn vertienvoudigd. Hoe bescherm je jezelf het best tegen zogenaamde `social scams`;attacks op je sociaal profiel?

De meest effectieve manier om je identiteitsgegevens te beschermen, is door je niet bij een sociale netwerksite aan te sluiten. Helaas pindakaas, want ondertussen heeft bijvoorbeeld Facebook al meer dan 500 miljoen mensen gebruikers. En niet enkel actieve gebruikers worden `getarget`.

Zelf ontving ik begin deze maand een bug in mijn hotmail mailbox. De mail in kwestie ging zogenaamd uit van het `Facebook Security Team`, met de boodschap dat een extra security check nodig was omdat ik mijn account zou hebben gebruikt vanuit het buitenland. Toevallig was ik nog niet lang terug van een buitenlandse reis. Nu lees ik online dat die mail helemaal niet uitging van facebook, maar een aanval was die doorgang had gekregen `dankzij` een lek bij Windows. En blijkbaar was de malware effectief zelfs indien je niet doorklikte op de bijgevoegde link.

Een site als facebook heeft zoveel functionaliteiten en apps dat je het overzicht snel verliest. Daarom zijn nagemaakte Facebook boodschappen een vaak gebruikte manier voor cybercriminelen om zich toegang te verschaffen tot je inbox. De Amerikaanse site Bitdefender heeft de meest gebruikte `catchphrases` geïnventariseerd in wat zij noemt een Social Scam Infograph. Je krijgt er een opsomming van de meest misbruikte Facebook apps. Het blijkt vooral uitkijken geblazen voor apps die je nieuwsgierigheid misbruiken, voor zogenaamd gratis social games en games die in werkelijkheid zelfs niet aangeboden worden door facebook. Bij twijfel kan je ook je licht opsteken bij blogs die verslag doen van Facebook scams. En ook Facebook zelf geeft beschermingstips op haar helppagina.

Bitdefender ontwikkelde zelfs een applicatie om je te beschermen tegen kwaadaardige Facebook applicaties. De applicatie Safego helpt Facebook gebruikers om hun kwetsbaarheid in de gaten te houden. En natuurlijk blijft ook het gezond verstand de beste raadgever. Je bewust zijn van de gevaren is de eerste stap!