Home / Nieuws & Blogs / Twitpic verkoopt foto’s gebruikers aan nieuwsdienst, mogen ze dat?

Twitpic verkoopt foto’s gebruikers aan nieuwsdienst, mogen ze dat?

| 12 mei 2011

Gisteren werd bekend dat microfotoblogdienst Twitpic een deal heeft gesloten met de Britse nieuwsdienst WENN. De dienst mag de foto's van Twitpic-gebruikers gaan publiceren in haar commerciële uitingen. Dat mag van de voorwaarden, maar het is voor veel Twitteraars nogal een verrassing.

Eerder schreef ik over een vergelijkbare ophef over de rechten die Twitter heeft bij de berichtjes die je plaatst. Toen werd gedacht dat Twitter eigenaar zou zijn van je foto's, maar dat is niet zo. Foto's kun je niet op Twitter plaatsen, maar alleen op aanverwante sites zoals Twitpic.

De Twitpic Terms of Service vermelden:

The owners retain full rights to distribute their own work without prior consent from Twitpic. ... By uploading content to Twitpic you give Twitpic permission to use or distribute your content on Twitpic.com or affiliated sites.

Dit is duidelijke taal: uw foto's blijven van u maar wij mogen deze doorgeven aan iedereen die wij als 'affiliated site' aanmerken. En dat is met Wenn dus gebeurd, legt Twitpic uit. Juridisch is er dus geen speld tussen te krijgen: wat Twitpic doet, mag gewoon.

De voorwaarden zijn wel gewijzigd sinds mijn vorige blog: toen was de licentie nog beperkt tot gebruik “in connection with the Service and Twitpic’s business”. Ook dat is legaal, hoewel irritant. Wijzigingen van de voorwaarden geeft je als gebruiker wel het recht je account op te zeggen en elders je foto's onder te brengen, maar dat is een schrale troost.

Overigens heeft Wenn toegezegd ook op te willen treden tegen ongeautoriseerde herpublicatie van foto's van Twitpic-gebruikers. Dat vereist wel iets meer dan een EULA van Twitpic, want een machtiging om te procederen krijg niet zo eenvoudig.