Home / Nieuws & Blogs / Twitter is liever dan Facebook

Twitter is liever dan Facebook

| 17 januari 2011

In De Pers van vanochtend verscheen een artikel over een gerechtelijk bevel van de U.S Department of Justice tegen Twitter. Behalve het gerechtelijk bevel kreeg Twitter ook nog een zogenaamde ‘gag order’ voor z’n kiezen: het bedrijf mocht haar klanten vertellen niet vertellen dat ze dat bevel had gekregen. Twitter ging in hoger beroep en won - gelukkig!

Een belangrijke vraag is hoe het nu zit met de persvrijheid en bronnenbescherming voor journalisten in het tijdperk van de sociale media, zo schrijft De Pers. Via websites als Facebook, Hyves en Twitter is volledige anonimiteit haast niet te garanderen. Daarover ICTRecht-partner Arnoud Engelfriet:

Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet is het allemaal niet zo gemakkelijk. Hij zegt dat journalisten geen wettelijk verschoningsrecht hebben, zoals advocaten. Bij hen is het bijvoorbeeld bij voorbaat al verboden om telefoongesprekken af te tappen. Bij journalisten ligt dat anders. ‘Een journalist is gewoon een burger met rechten en plichten’, aldus Engelfriet. ‘Die moet kunnen aantonen dat het ging om een bron of vrijheid van meningsuiting. Het is gecompliceerd en ligt moeilijk.’

Lees meer bij De Pers.