Home / Nieuws & Blogs / Uitstel verkoop nieuwe top-level domeinen

Uitstel verkoop nieuwe top-level domeinen

| 13 december 2010

Al enige tijd heeft domeinbeheerder ICANN plannen voor het invoeren van nieuwe top-level domeinnamen. Naast het bekende .com of .net kan men dan ook .nike of .canon registreren. Hier zit wel een prijskaartje aan. Dergelijke domeinnamen zullen waarschijnlijk weggaan voor een paar ton. Ook dient de registrant de technische capaciteit in huis te hebben om een dergelijke extensie zonder problemen te kunnen laten draaien.

Vanuit het bedrijfsleven zijn de nodige zorgen geuit over de haalbaarheid hiervan. Niet alleen vanwege de ingewikkelde techniek, maar ook juridisch zijn er nog veel haken en ogen. Menig merkhouder kan zich de hoogtijdagen van het domeinkapen nog wel herinneren, en de torenhoge juridische kosten die hiermee gepaard gingen. Ook de Amerikaanse overheid heeft van zich laten horen door de economische analyse van ICANN onderuit te halen.

Vrijdag 10 december is tijdens een bijeenkomst besloten de uitvoering van deze plannen voorlopig nog even uit te stellen, om de moeilijkheden die hiermee gepaard gaan het hoofd te kunnen bieden.