Home / Nieuws & Blogs / Uw handelsnaam in andermans domeinnaam

Uw handelsnaam in andermans domeinnaam

| 10 februari 2015

Een onderwerp waar wij wekelijks vragen over krijgen is het gebruik van handelsnamen in een domeinnaam. Een domeinnaam valt te zien als een adres waarop uw website te vinden is, maar het gebruik van een domeinnaam kan (soms onbewust) inbreuk maken op de rechten van een ander. Dit kan bijvoorbeeld op grond van de Handelsnaamwet.

Handelsnaaminbreuk
De houder van een domeinnaam (en bijbehorende website) kan handelsnaaminbreuk maken indien er sprake is van de volgende situatie:

  • De domeinnaam wordt ook daadwerkelijk als handelsnaam gebruikt. Oftewel, op de bijbehorende website is duidelijk dat de domeinnaamhouder commercieel actief is onder de betreffende naam. Dat is dus niet het geval als de domeinnaam naar een website linkt waar onder een andere naam naar buiten wordt getreden. Ook een inschrijving bij de KvK is niet doorslaggevend voor daadwerkelijk gebruik van een handelsnaam;
  • U bent eerder (online) gaan handelen onder de betreffende naam dan de domeinnaamhouder;
  • De namen zijn identiek of wijken slecht in geringe mate van elkaar af, en;
  • U biedt soortgelijke diensten/producten aan waardoor bij het publiek verwarring kan optreden tussen beide ondernemingen.

Artikel 5 van de Handelsnaamwet spreekt bij punt 4 tevens over de plaats waar beide ondernemingen zijn gevestigd. Dit is vooral van belang indien de ondernemingen zich op dezelfde doelgroep in dezelfde regio/plaats richten. Online richten ondernemingen zich doorgaans op een breder publiek: internettend Nederland. In een eventuele procedure zal een rechter dus vooral kijken of de doelgroep overeenkomt en er (gevaar voor) verwarring kan ontstaan tussen de ondernemingen.

Optreden
Mocht u nu geconfronteerd worden met een domeinnaam waar uw handelsnaam in is verwerkt, zijn er verschillende manieren om hiertegen op te treden.

Zo kunt u eerst zelf eens contact opnemen met de domeinnaamhouder en deze verzoeken onder een andere naam verder te gaan. Komt u er samen niet uit, dan kunt u een sommatiebrief laten versturen. Mocht ook dit niet het gewenste succes opleveren is een gang naar de civiele rechter of een WIPO procedure mogelijk.

 

Training Reclame en online marketing

Aan welke juridische eisen moeten reclame-uitingen voldoen en wat zijn mijn rechten als een ander mijn merk of domeinnaam gebruikt? Hoe moet ik omgaan met privacyrechten bij het gebruik van SEO? Deze en andere juridische vragen worden beantwoord tijdens de training.