Home / Nieuws & Blogs / Verplicht u consumenten bij de aankoop van producten tot vooruitbetaling?

Verplicht u consumenten bij de aankoop van producten tot vooruitbetaling?

| 28 juni 2010

In dat geval handelt u in strijd met de wet. De wet verbiedt u namelijk consumenten te verplichten tot betaling van meer dan 50% voordat het product wordt afgeleverd. U moet altijd minstens één betaalmogelijkheid aanbieden waarmee men achteraf kan betalen.

In de wet wordt als uitgangspunt genomen dat een koper zijn producten betaalt bij de aflevering. De consumentkoper mag bovendien niet verplicht worden om meer dan 50% vooruit te betalen. In principe is het toegestaan om afwijkende afspraken over het moment van betaling te maken. Van de regel dat de consumentkoper niet verplicht kan worden tot vooruitbetaling van meer dan 50% van het bedrag, mag echter niet worden afgeweken in de algemene voorwaarden van de verkoper. Alleen als met een individuele consument een afwijkende afspraak wordt gemaakt, is dit toegestaan.

Als een webwinkelier op zijn website heeft staan dat bijvoorbeeld alleen met iDEAL of overboeking vooraf kan worden betaald, dan wordt dit gezien als een algemene voorwaarde, ook als dit niet expliciet zo wordt genoemd. Het is namelijk een bepaling die voor alle klanten van die webwinkel geldt. De webwinkelier handelt in dat geval in strijd met de wet, hij verplicht de consument dan in een 'algemene voorwaarde' tot volledige betaling vooraf.

Heeft u als webwinkelier nu een probleem als u ook betaalmogelijkheden vooraf wilt aanbieden? Nee, als de consument in het bestelproces kan kiezen voor ten minste één mogelijkheid tot betaling (van minimaal 50% van het totale bedrag) achteraf of bij aflevering, dan wordt hij niet verplicht tot vooruitbetaling. Kiest hij voor vooruitbetaling, dan maakt hij in feite een individuele afspraak met de verkoper om vooraf te betalen. Hij wordt dan niet gedwongen om vooraf te betalen.

De meest bekende en meest gebruikte mogelijkheden voor betaling achteraf zijn levering op rekening (betaling achteraf per acceptgiro) en levering onder rembours. Ook creditcardbetaling kan onder omstandigheden betaling achteraf inhouden, maar alleen als met de creditcardmaatschappij wordt afgesproken dat de afschrijving pas na aflevering van het product zal plaatsvinden en deze afspraak ook duidelijk wordt gecommuniceerd aan de consument. Pas dan weet de consument immers dat hij ook een keuze heeft voor betaling achteraf. Betalen bij afhalen is echter zelden een geschikte mogelijkheid.

Overigens geldt het verbod op het verplichten tot volledige vooruitbetaling alleen voor verkoop van producten. Biedt u in uw webwinkel alleen diensten aan, dan mag u wel volledige vooruitbetaling eisen.