Home / Nieuws & Blogs / Volgende stap in versimpeling btw-aangifte e-commerce

Volgende stap in versimpeling btw-aangifte e-commerce

| 14 april 2016

Wij hebben al een aantal keer geschreven over de Europese wens om cross border verkoop te versimpelen en de plannen die Europa daarbij heeft ontwikkeld. Een onderdeel van deze plannen is het versimpelen van de btw-aangifte.

In het zogenaamde actieplan is een kader geschetst van maatregelen die de commissie de komende tijd wil gaan uitvoeren om uiteindelijk tot een beter werkbare situatie te komen. Het is immers nu vrij lastig om btw af te dragen over aankopen gedaan door buitenlandse klanten, waardoor lidstaten in veel gevallen inkomsten mislopen. Bovendien is het kostbaar en tijdrovend voor een ondernemer om op een correcte manier in het land van aankoop btw-aangifte/afdracht te doen. Hij moet zich immers in dat land registreren en! aangifte doen.

Het idee is nu vastgelegd om dit te gaan centraliseren. Een ondernemer moet in één keer in het land waar hij gevestigd is, aangifte kunnen doen, waarna via een centraal punt de bedragen worden verdeeld. Een soortgelijk systeem is er al voor de online aanschaf van diensten, maar nog niet voor productverkoop.

Overigens is er geen sprake van het harmoniseren van de btw-tarieven, of een wijziging in drempelbedragen. Indien een shop namelijk boven een bepaald bedrag aan buitenlandse klanten verkoopt, moet hij de btw in rekening brengen aan die consument, zoals die in het land geldt waar de consument gevestigd is.