Home / Nieuws & Blogs / Voorstellen

Voorstellen

8 juni 2013

Graag wil ik me kort bij jullie voorstellen: Mijn naam is Mathieu Paapst, 38 jaar, en ik werk vanaf mei 2013 voor ICTRecht als wetenschappelijk adviseur. Daarnaast ben ik als universitair docent werkzaam voor de Rijksuniversiteit Groningen alwaar ik verbonden ben aan het Centrum voor Recht en ICT.

Voorafgaand aan mijn academische carrière werkte ik onder andere voor de Mediamarkt-Saturn holding, Unisys, Yacht en voor Stichting ICTU. Ook ben ik enige jaren zelfstandig ondernemer geweest, onder meer in de detailhandel, de horeca en in de zakelijke dienstverlening. Ik heb daarom een brede kijk op juridische en praktische vraagstukken die leven bij zowel het bedrijfsleven als de overheid.

Mijn expertise ligt vooral op het vlak van leveranciersonafhankelijkheid/continuïteit en open source, ICT-aanbestedingen, intellectueel eigendomsrecht en privacyrecht. Zo ben ik voor de ICT branche een expert-lid van de door het Ministerie van Economische Zaken ingestelde landelijke Commissie van Aanbestedingsexperts. Daarnaast heb ik een sterke interesse voor alle bestuursrechtelijke en bestuurskundige vraagstukken die zich voordoen rondom ICT projecten van de overheid. Ik promoveerde op een bestuurskundig onderzoek naar de daadwerkelijke invloed van het ICT beleid van de Rijksoverheid op de aanbestedingspraktijk. Op dit moment schrijf ik samen met een co-auteur een praktijkboek over bestuursrecht en digitalisering binnen de overheid (in 2014 te verschijnen bij Kluwer).

Als wetenschappelijk adviseur binnen ICTRecht probeer ik enerzijds bestaande wetenschappelijke inzichten in de praktijk te gebruiken voor bruikbare oplossingen, en anderzijds de problemen uit de praktijk te gebruiken voor nieuw wetenschappelijk onderzoek. Voor de klanten van ICTRecht zal ik mij naast het uitvoeren van juridisch beleidsmatig onderzoek, en het geven van diverse trainingen, vooral gaan bezighouden met het reviewen en adviseren rondom ICT gerelateerde aanbestedingstrajecten.