Home / Nieuws & Blogs / Weer spookfacturen voor domeinnaamregistratie in omloop!

Weer spookfacturen voor domeinnaamregistratie in omloop!

| 28 juli 2014

Diverse relaties wezen ons erop dat er weer spookfacturen in omloop zijn: het bedrijf NL Domein Host verstuurt als factuur opgemaakte documenten die in kleine lettertjes “Let op dit is geen factuur maar een aanbieding” zeggen. Opmerkelijk dat die oude truc nog steeds goed genoeg werkt.

Het voorbeeld dat Active24 online heeft, laat zien hoe de spookfactuur eruit ziet. De bovenkant is opgemaakt als een klassieke factuur, er staat ook gewoon “Factuur” boven en een vervaldatum. Ook ontbreekt de aanmaning “BETALING BINNEN 14 DAGEN” en een factuurnummer niet. Er is zelfs achterstandsrente vermeld. Geen redelijk mens dat zal twijfelen of dit een factuur is.

href="http://www.active24.nl/files/2014/04/Domein_Host_Nederland.nl_spookfactuur.pdf"> class="alignnone size-full wp-image-33828" src="https://domeingeschil.nl/files/2014/07/bovenkant.png" alt="bovenkant" width="400" height="133" />

En aan de onderkant staat dan in een kader met verder gebruikelijke assorti opmerkingen ineens “Let op dit is een aanbieding en geen factuur:

href="http://www.active24.nl/files/2014/04/Domein_Host_Nederland.nl_spookfactuur.pdf"> class="alignnone size-full wp-image-33827" src="https://domeingeschil.nl/files/2014/07/onderkant.png" alt="onderkant" width="400" height="60" />

Zelden heb ik zo’n rechttoe-rechtaan voorbeeld van acquisitiefraude gezien. Keihard iets een factuur labelen en dan denken dat je enkel met één zinnetje “Dit is geen factuur” dat kunt weerleggen. Maar ja, wil je het aanvechten nadat je betaald hebt dan zul je naar de rechter moeten en de tijd die dat kost, is meestal de €59,90 niet waard.

Helaas is dit soort fraude nog steeds niet strafbaar in business-to-business zakendoen. Jegens consumenten is het al verboden de indruk te wekken dat men al iets heeft besteld en dat nog moet betalen, maar dit onderdeel van de regels omtrent oneerlijke handelspraktijken geldt niet bij bedrijven. Een href="http://www.mkb.nl/index.php?pageID=4&messageID=9637">wetsvoorstel hieromtrent ligt momenteel bij de Tweede Kamer.

Let dus goed op uw binnenkomende post. Een algemene tip: betaal nooit facturen tenzij u weet wie deze partij is en waarom deze u factureert. Een handige truc daarbij is vooraf, bijvoorbeeld op offerte of opdrachtbevestiging, een inkoopnummer te vermelden. U meldt dan meteen dat u niet betaalt als er geen geldig inkoopnummer op de factuur staat. Het is dan legaal om facturen zonder nummer retour afzender te sturen.