Er zijn geen aanvullende regels nodig om het "ongeautoriseerd" downloaden van auteursrechtelijk beschermde werken zoals muziek, video en boeken tegen te gaan. Die visie wordt geuit in een officieel rapport van het Zwitserse departement van justitie en politie. Het huidige wettelijk kader zou voldoende mogelijkheden bieden om op te treden tegen downloaden uit illegale bron.
In Zwitserland is het net als in Nederland niet verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden voor persoonlijk gebruik. Bij ons biedt de Auteurswet die mogelijkheid, ook al ben je niet in bezit van een “originele”, betaalde versie. Staatssecretaris Teeven wil af van deze zogenaamde thuiskopieregeling en wil in plaats daarvan een downloadverbod invoeren.
In het Zwitserse rapport wordt geconcludeerd dat consumenten wellicht minder uitgeven aan het kopen van films of muziek doordat ze die zaken downloaden, maar dat het geld dat daarmee bespaard wordt alsnog wordt uitgegeven aan diezelfde industrieën. Zo kopen consumenten meer concertkaartjes en merchandise. Organisaties kunnen zich dan ook beter op die verschuiving aanpassen dan dat ze blijven roepen om striktere wet- en regelgeving.
Verder zou de “three strikes you're out”-systematiek, waarbij internetgebruikers bij herhaald downloaden uit illegale bron kunnen worden afgesloten van internet, in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting. Ook internetfiltering en onbeperkt downloaden voor een vast bedrag per maand worden afgeschoten door het departement in het rapport.
Het “three strikes”-voorstel maakte voorheen ook onderdeel uit van de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), waarover tot op heden het overleg achter gesloten deuren wordt gevoerd, maar Maxime Verhagen gaf vorige week aan dat ACTA geen nieuwe verplichtingen zou opleggen “omdat de inhoud van ACTA niet verder gaat dan de nu al in EU-richtlijnen bestaande regels."
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.