Artificial Intelligence (AI)

AI is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse praktijk. Het is een domein waarin zowel consumenten als toezichthouders zich steeds meer bewust worden van de voor- en nadelen. Er wordt regelgeving en leidraden voor ontwikkeld. ICTRecht heeft een gespecialiseerd AI team dat je bij kan staan wanneer je AI toepast of overweegt toe te passen. 

Neem contact op

Het speelveld van AI

Consumenten worden zich steeds bewuster van de mogelijke nadelen en gevaren van AI. Het idee dat een beslissing door AI soms ingrijpende gevolgen op hun leven kan hebben kan beangstigend zijn. 

Toezichthouders zoals de Autoriteit Persoonsgegevens, de Autoriteit Consument en Markt, de Autoriteit Financiële Markten, het Commissariaat voor de Media en het Agentschap Telecom hebben aangegeven dat AI een speerpunt is binnen hun toezicht strategie van de komende jaren. Zij slaan in oktober 2021 de handen ineen onder de naam Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders.

Vanuit Europa is er nieuwe wetgeving op komst: de Europese AI-verordening. Verder is er de laatste jaren ook verschillende andere regelgeving en leidraden uitgebracht. Recent nog over de toepassing van AI in de zorg. Maar ook bestaande regelgeving kan veel impact hebben op het toe kunnen passen van AI. Denk aan de AVG als het gaat om persoonsgegevens.
 
Heb jij in jouw organisatie te maken met AI of overweeg je AI te gaan inzetten, en wil je er zeker van zijn dat alles op juridisch en security vlak  gecovered is? Bij ons ben je aan het juiste adres.

Waar kunnen wij je mee helpen?

Juridisch/ethisch advies

Wij zijn jouw partner om te sparren over bepaalde ontwerpkeuzes. Is het bijvoorbeeld wel verstandig een bepaalde datacategorie te gebruiken in jouw AI-systeem? Zorgt deze instelling voor ‘function creep’? Wij denken graag met je mee.  

Privacy

  • DPIA - Voor het toepassen van AI waarbij persoonsgegevens worden verwerkt is in veel gevallen een DPIA vereist. ICTRecht heeft veel ervaring met DPIA's voor AI toepassingen.
  • Overeenkomsten - Heb je een AI-systeem dat persoonsgegevens van een ander bedrijf verwerkt? Dan moet hier een overeenkomst voor gesloten worden. Afhankelijk van de situatie is dit een verwerkersovereenkomst of een data-uitwisselovereenkomst. ICTRecht adviseert en ondersteunt bij het opstellen van de juiste documenten.

Informatiebeveiliging / security

Eén van de kernaspecten van AI is veiligheid. Fysieke veiligheid, maar ook informationele veiligheid. Een AI-systeem moet beveiligd zijn tegen het abusievelijk lekken van data, maar ook dient het weerbaar te zijn tegen aanvallen. Soms is een beveiligingscertificering op basis van de wet vereist. ICTRecht kan je hierbij doorlopend ondersteunen; lees meer over onze security dienst.

 

IT-recht

  • Contracten in ontwikkelfase - Bij het ontwikkelen van AI zijn vaak veel partijen betrokken: leveranciers voor bijvoorbeeld data of infrastructuur, maar ook ontwikkelaars. Met al deze partijen moeten de juiste contracten gesloten worden. Want wat als er iets fout gaat? Of er wordt niet betaald? Wie is dan verantwoordelijk? Wie draagt het risico?
  • Contracten in releasefase - Bij het in gebruik nemen van de ontwikkelde AI moeten er bijvoorbeeld contracten met klanten gesloten worden. Of denk aan algemene voorwaarden, licentievoorwaarden, SLA’s. Lees hier alles over contracten.
  • Intellectueel eigendom - Een nieuw ontwikkeld AI-systeem moet goed beschermd worden. Wij kunnen je ondersteunen bij het correct veiligstellen van het intellectueel eigendom op het nieuwe systeem. 

AI in de zorg - de MDR

Een AI-toepassing voor in de zorg valt mogelijk onder 'medische software'. Het valt dan onder de Medical Device Regulation (MDR). In veel gevallen is een certificering dan vereist. ICTRecht heeft ervaring met MDR-trajecten.

 

Neem contact met ons op

Richtlijnen ChatGPT voor jouw organisatie 

Iedereen gebruikt ChatGPT. Maar weten je collega's of medewerkers hoe ze de tool het beste kunnen inzetten, én zijn ze ook voorbereid op alle risico's van dien? Verbieden is geen optie. Mensen duidelijke richtlijnen geven wel. 

Met tien eenvoudige tips maak je jouw collega's bewust van de risico's (gelekte geheimen of AVG compliance) bij het gebruik van ChatGPT. Je kunt je eigen logo erin plakken. 

Lees meer
screensht

ICTRecht is onderdeel van de Nederlandse AI Coalitie

ICTRecht maakt sinds 2021 actief deel uit van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Het is een publiek-private samenwerking, waarbij overheid, bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties samenwerken. De coalitie heeft als doel de Nederlandse activiteiten in AI te stimuleren, te ondersteunen en waar nodig te organiseren. Ze wil Nederland in een voorhoedepositie krijgen op het gebied van kennis én toepassing van AI voor welvaart en welzijn. De NL AIC moet gaan functioneren als dé katalysator van AI-toepassingen in ons land. Meer informatie vind je op nlaic.com.

nl-ai-coalitie_logo_RGB_original-NL

Heb je een vraag over het toepassen van AI?

Wij helpen je graag met je uitdagingen op het gebied van AI, welke deze dan ook zijn. Gebruik het contactformulier hiernaast om je vraag bij ons neer te leggen. Wij nemen dan binnen enkele uren contact met je op.

Liever even bellen? Dat kan natuurlijk ook: 020 663 1941.

Contactformulier