Online IT Law Summer School

Wilt u écht de diepte in op het gebied van ICT en recht deze zomer? Laat u dan inspireren en uitdagen door onze algemeen directeur en ICT-jurist Arnoud Engelfriet, die in samenwerking met expertdocenten een vijf weken durende IT Law Summer School voor u neerzet. De ICTRecht Academy biedt deze online opleiding  aan voor zowel juristen als IT-ers!

Duik mee in de toekomst van het ICT-recht

De toekomst van techniek ligt in het recht. Leer juridische vraagstukken naar technische uitdagingen te vertalen (en andersom) en met innovatieve tooling deze concreet en inzichtelijk te beantwoorden. Gaat u de uitdaging aan in deze unieke online opleiding? 

De IT Law Summer School is op 28 juli 2020 van start gegaan. De inschrijvingen zijn gesloten. De nieuwe startdatum volgt binnenkort. 

Academy goud@2x

Voor wie? 

De IT Law Summer School is toegankelijk voor:

IT-ersTechnisch georiënteerde deelnemers met affiniteit voor recht
 
Juristen | IT-onderlegde juristen en advocaten

Hoe ziet de IT Law Summer School eruit? 

Tijdens de IT Law Summer School werkt u niet met theoretische papers maar met bijvoorbeeld een wiki-document, een infographic of een pitch voor een educatieve game. U doet niet alleen juridische of technische kennis op, maar leert deze ook te vertalen naar de behoefte van de doelgroep.

Iedere week krijgt u een presentatie van ICT-jurist Arnoud Engelfriet en/of een exportdocent die is gespecialiseerd in het desbetreffende onderwerp. Hierna gaat u zelf aan de slag met de uitwerking van uw thema of toets u het resultaat van uw medecursisten door middel van discussies en relevante bronnen. 

Elke week bent u tot driemaal een uur bezig met live leren en discussiëren. Overige discussies, kennis verdieping en samenwerken doet u in eigen tempo binnen uw groep. Reken op ongeveer tien uur studiebelasting per week maximaal.

Docenten

De IT Law Summer School wordt verzorgd door negen expertdocenten. Graag stellen wij de docenten aan u voor.

custom – 9

Arnoud Engelfriet
Arnoud Engelfriet is algemeen directeur en opleidingsdirecteur bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in internetrecht. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source).

custom – 3

Mireille Hildebrandt
Prof.mr.dr. Mireille Hildebrandt werpt nieuw licht op de toekomst van analytics, persoonsgegevens en AI-gedreven besluitvorming. Mireille is hoogleraar Law and Technology (Brussel) en Rule of Law (Radboud). Zij onderzoekt hoe juridische bescherming ingebouwd kan worden in de architectuur van cyberspace. 

custom – 5

Jan Smits
Prof.dr.mr. Jan Smits zal focussen op de cloud in Europa. Wat mogen wij verwachten? Is de Europese cloud binnen handbereik? Jan Smits is emeritus hoogleraar Recht en Techniek (TU/e). Hij is pleitbezorger van het technisch ontwerpen met het recht mee.

custom – 1

Gerrit-Jan Zwenne
Professor Gerrit-Jan Zwenne diept het onderwerp persoonsgegevens in de gezondheid uit. Met Covid-19 als rode draad leert u wettelijke grenzen verkennen en nieuwe vragen kennen. Gerrit-Jan is hoogleraar recht en informatiemaatschappij en advocaat, met focus op het gebied van privacy- en gegevensbeschermingsrecht.

custom – 2

Sarah Eskens
Sarah Eskens neemt u mee naar de wereld van regulering van political microtargeting. Sarah schreef een proefschrift (IViR) over nieuwspersonalisatie. Ze werkt nu als postdoc onderzoeker aan het onderwerp politieke microtargeting.

custom – 8

Bas van de Haterd
Bas van de Haterd heeft vragen bij het arbeidsrecht in "het nieuwe normaal". Hoe moeten we post Covid-19 omgaan met oude regels en gebruiken, welke nieuwe dingen worden van ons verwacht? Bas is zelfstandig HR tech expert en schreef meerdere boeken over de invloed van technologie op werk en maatschappij.

custom – 6

Brenno de Winter
Privacy- en beveiligingsexpert Brenno de Winter gaat nader in op security-lekken en hun impact in de praktijk. Hij onderzocht meer dan 2.000 datalekken, speelt regelmatig een sleutelrol in incidenten en is 'de Onderzoeksraad der Dingen' bij BNR Newsradio.

custom – 4

Michiel Steltman
Michiel Steltman opent de discussie rondom de positie van tussenpersonen in onze nieuwe maatschappij. Welke vormen van regulering mogen wij verwachten en welke waarborgen wensen wij daarbij? Michiel is directeur van Stichting DINL. In die functie brengt hij de belangen van de Nederlandse digitale infrastructuur sector onder de aandacht.

custom – 7

Bert-Jaap Koops
Professor Bert-Jaap Koops zal de drie stadia van cryptoregulering introduceren en stilstaan bij de crypto wars eind jaren negentig. Bert-Jaap is hoogleraar (Tilburg) en onderzoekt cybercriminaliteit, regulering van technologie, privacy en grondrechten.

Lees meer & maak kennis met alle docentenLees minder

Thema’s

Iedere week staat een ander thema binnen het ICT-recht centraal. Bij inschrijving kiest u één thema om een innovatief online eindproduct bij te maken. U werkt samen in gemengde groepen en met innovatie tooling het thema uit met een onderwerp naar keuze. Het eindproduct wordt online opgeleverd.  
advies

De mens als datapunt
In de informatiemaatschappij staan gegevens centraal. Meestal gaat het dan om persoonsgegevens. Deze worden geautomatiseerd verwerkt, vaak op ondoorzichtige wijze. Mensen worden zo gereduceerd tot datapunt en moeten zich staande houden tegen algoritmische analyse en besluitvorming, of zelfs Artificial Intelligence.

toegang doc-big

Wiskunde als wapen
Datacommunicatie is kwetsbaar voor afluisteren en manipulatie, vandaar dat encryptie een grote vlucht heeft genomen. Tegelijkertijd belemmert encryptie legitiem overheidstoezicht zoals door politiediensten. Ook kunnen met geavanceerde encryptie voor regulering onaantastbare netwerken en diensten worden opgezet.

legaltools

Werken en leven op afstand
De anderhalvermetermaatschappij is een feit. Online werken en leven zal een onlosmakelijk deel zijn van onze samenleving. Welke veranderingen brengt dit met zich mee? Hoe kijken we nu tegen tools zoals videoconferencing aan, willen we nog forenzen naar ons werk en hoe verdelen we onze tijd met online en persoonlijk samen zijn?

keten

De drone-dokter
Door de coronacrisis is gezondheid en genezen stevig op de voorgrond komen te staan. Technologie zal een belangrijk hulpmiddel zijn, maar huidige wetgeving en platforms zijn daar niet op ontworpen. Dat vereist dus een herijking van de samenleving en wetgeving.

Eindproducten & programma

De ICTRecht Academy levert innovatief online leren. U werkt daarom aan eindproducten die ICT-skills en inzicht van u vergen en inherent online zijn. Tijdens de IT Law Summer School wordt gewerkt met de volgende producten:

  • Online quiz: ontwerp quizvragen (in principe meerkeuze) die de medecursisten gaan beantwoorden. Doel is te zorgen dat de modale deelnemer rond de 70% van de antwoorden goed heeft.

  • Sciencefictionverhaal: werk het onderwerp uit als het plot van een sciencefictionverhaal. Het beste plot wordt daadwerkelijk tot verhaal uitgewerkt door een ghostwriter.

  • Kamerrapport: over vijf jaar blijkt het gekozen onderwerp zo rampzalig te zijn verlopen dat dit leidt tot een parlementaire enquête. Schrijf het rapport van de commissie en blik zo terug, inclusief aanbevelingen voor de toekomst.
  • Kennisclip met toetsvragen: documenteer het onderwerp in een video van maximaal 10 minuten, en verwerk daarin toetsvragen waarmee de kijker kan vaststellen dat hij het heeft begrepen.

  • Wiki-documentaire: documenteer het onderwerp als verzameling gelinkte Wiki-documenten, inclusief verwijzingen naar bronnen en relevant beeldmateriaal.

  • Game-pitch: schrijf een briefing voor een game (app of online) waarmee de speler kennis over het onderwerp zich eigen maakt.

  • Infographic: werk het onderwerp uit tot twee infographics die politieke of maatschappelijke aandacht vragen, een is ‘voor’, ander is ‘tegen’ het onderwerp. Medecursisten moeten daarmee de kern van het dilemma kunnen formuleren.

Bij elk eindproduct dient u de onderliggende juridische en technische overwegingen te hebben gedocumenteerd. Een voldoende voor het eindproduct is een vereiste om het certificaat van deelname te ontvangen. 

Voor elk product biedt de ICTRecht Academy online tooling aan. Dit kunnen tools van derden zijn, waarbij de ICTRecht Academy de kwaliteit en omgang met persoonsgegevens heeft getoetst. U mag ook uw eigen tooling uitzoeken mits uw groep daarmee instemt en de afnemer/gebruiker geen bezwarende voorwaarden hoeft te accepteren. Voorbeelden van tooling zijn: Quizlet (quiz), EDpuzzle (kennisclip), Infogram (infographic).

Programma

De week van uw thema. Iedere dinsdag behandelt Arnoud en/of een expertdocent één van de thema’s. Voorafgaand heeft u het huiswerk u eigen gemaakt. Na het college kiest u in groepsverband een onderwerp binnen het thema en zoekt u relevante studiematerialen en online diensten. Op vrijdag wordt uw uitwerking tot dan toe besproken. De week daarop op vrijdag is uw eindproduct klaar zodat de overige groepen het kunnen toetsen.

De overige weken. Na de live webinar op dinsdag helpt u de groepen die met het eindproduct bezig zijn met het vinden van feedback en relevante bronnen. Op vrijdag toetst u het eindproduct van de vorige week en discussieert u mee over de uitwerking tot dan toe van de huidige week.

Week 1
di 28 juli 10.00 tot 11.00 uur - Live webinar Arnoud Engelfriet/expertdocent over thema 1
vr 31 juli 13.00 tot 14.00 uur - Presentatie en discussie over uitwerking thema 1

Week 2
di 4 augustus 10.00 tot 11.00 uur  - Live webinar Arnoud Engelfriet/expertdocent over thema 2
vr 7 augustus 10.00 tot 11.00 uur - Presentatie en toetsing eindproduct thema 1
vr 7 augustus 13.00 tot 14.00 uur - Presentatie en discussie over uitwerking thema 2  

Week 3
di 11 augustus 10.00 tot 11.00 uur - Live webinar Arnoud Engelfriet/expertdocent over thema 3
vr 14 augustus 10.00 tot 11.00 uur - Presentatie en toetsing eindproduct thema 2
vr 14 augustus 13.00 tot 14.00 uur - Presentatie en discussie over uitwerking thema 3

Week 4
di 18 augustus 10.00 tot 11.00 uur - Live webinar Arnoud Engelfriet/expertdocent over thema 4
vr 21 augustus 10.00 tot 11.00 uur - Presentatie en toetsing eindproduct thema 3
vr 21 augustus 13.00 tot 14.00 uur - Presentatie en discussie over uitwerking thema 4

Week 5
di 25 augustus 10.00 tot 11.00 uur - Live afrondend webinar Arnoud Engelfriet
vr 28 augustus 10.00 tot 11.00 uur - Presentatie en toetsing eindproduct thema 4

Lees meerLees minder

Neem gerust contact op

Via onderstaand formulier kunt u informatie aanvragen of aangeven dat u gebeld wilt worden door ICTRecht Academy. Wij streven ernaar uw bericht binnen één of twee werkdagen te beantwoorden.