Home / Nieuws & Blogs / Boete van €180.000,- voor online kansspelaanbieder Come On

Boete van €180.000,- voor online kansspelaanbieder Come On

| 2 februari 2015

De Kansspelautoriteit (KSA) heeft de online kansspelaanbieder Come On een boete opgelegd van maar liefst €180.000,-. Het bedrijf richt zich volgens de KSA op de Nederlandse markt. Aangezien de aanbieder niet in het bezit is van een vergunning handelt zij daarmee in strijd met de Wet op de kansspelen (Wok).

Kansspelen
Er is volgens de Wok (artikel 1) sprake van een kansspel indien deelnemers mee kunnen dingen naar prijzen of premies en spelers op de uitkomst van het spel geen overwegende invloed hebben.

De KSA concludeerde tijdens de onderzoeksperiode dat de 334 aangeboden spellen (in de categorieën  Blackjack, Roulette, Tafelspellen, Slotmachines, Poker, Kraskaarten en Jackpots) op comeon.com gekwalificeerd kunnen worden als kansspelen.

Misvatting
Er zijn aanbieders van online kansspelen die denken de Wet op de kansspelen (Wok) te kunnen omzeilen door zich te vestigen in/op een ver oord. Maar of de aanbieder zich nu in Costa Rica, Congo of in dit geval op Malta vestigt en daar een licentie/vergunning heeft bemachtigd, de Wok is van toepassing zodra de aanbieder zich richt op de Nederlandse markt/deelnemers.

Dat Come On zich op Nederland richt concludeert de KSA uit het volgende.

  • Op de website waren teksten en gebruiksvoorwaarden te vinden in de Nederlandse taal;
  • Nederlandse vlag werd getoond;
  • er kon met iDeal (alleen geschikt voor overboekingen in Nederland) betaald worden;
  • de chatservice werd in het Nederlands aangeboden.

De conclusie van de KSA dat Come On zich met haar kansspelen op de Nederlandse markt richt en hiervoor geen vergunning heeft, maakt dat Come On Europe Limited in strijd handelt met de Wet op de kansspelen. De KSA is van mening dat een boete van €180.000,- in dit geval passend en geboden is.

Nieuwe wet
Momenteel is er een wetsvoorstel in behandeling welke het mogelijk maakt voor aanbieders van online kansspelen om een vergunning te bemachtigen.

Tot deze nieuwe wetgeving van kracht is, is het dus simpelweg niet toegestaan om zonder vergunning kansspelen aan te bieden aan de Nederlandse markt. Het risico is een flinke boete die overigens nog veel hoger kan uitvallen dan een €180.000,-. De KSA heeft namelijk de bevoegdheid om boetes op te leggen tot een bedrag van €810.000,-.