Home / Nieuws & Blogs / Buik vol van cookies? Zet uw pc op een cookie dieet!

Buik vol van cookies? Zet uw pc op een cookie dieet!

| 28 februari 2012

Als ‘heavy user’ van het internet (met name online shoppen) irriteer ik mij vaak mateloos aan de op surfgedrag afgestemde reclames. Heb ik eerder een paar leuke schoenen bekeken, word ik er vervolgens op allerlei andere sites mee doodgegooid.

Dit cookiemonster is meedogenloos: al hetgeen ik online bekijk, krijg ik op andere sites als reclame terug.

Ik heb er eerlijk gezegd mijn buik vol van: hoe kan ik die schoenen of die tv nou ooit uit mijn hoofd zetten als ik ze overal tegenkom?!

En wat zijn cookies nu eigenlijk? Een cookie is eigenlijk niets meer dan een tekstbestandje dat op de computer van de internetter wordt geplaatst.

Er zijn twee typen cookies. De technische cookies: deze zijn wel prettig want ze zorgen ervoor dat jouw winkelmandje bewaard blijft of dat je niet steeds opnieuw je gegevens moet invullen op websites.

De cookies waar je last van hebt zijn de zogeheten ‘tracking cookies’: deze worden doorgaans door derden op de website geplaatst en om die reden ook ‘third party cookies’ genoemd.

Het werkt als volgt: een adverteerder (de third party) plaatst cookies op de pc van de internetgebruiker (ik dus) . Als ik vervolgens naar een andere website ga kunnen sommige website deze cookies herkennen.

Het gevolg is dan dat op deze wijze gepersonaliseerde advertenties getoond kunnen worden. Daarnaast is het mogelijk dat deze cookies mijn surfgedrag bijhouden waardoor er een profiel van mij wordt gemaakt.

Persoonlijk vind ik dat niet erg leuk, maar wie worden hier nu wél blij van? Marketeers! Zij weten op deze manier namelijk exact welke aanbiedingen zij  aan iemand moeten doen om het hoogste slagingspercentage te krijgen.

Gelukkig is er tot op zekere hoogte iets aan te doen. Zo is het mogelijk om cookies te verwijderen via je browser. Dit is op dusdanige wijze in te stellen dat de cookies iedere keer als je de browser sluit, verwijderd worden.

Ook tegen third party cookies kun je je enigszins wapenen. Je krijgt dan wel nog steeds advertenties te zien, alleen zijn ze niet meer gepersonaliseerd.

Mocht je in het geheel geen advertenties meer willen, dan is de adblocker iets voor jou!

Dit lukt echter niet bij zogeheten supercookies. Deze cookies danken hun naam aan het feit dat ze erg hardnekkig zijn. Zelf als je ze verwijderd, ben je nog steeds te identificeren.

Heeft u ook uw buik vol van al deze cookies? Klik dan hier voor een uitgebreide beschrijving hoe je ze kunt uitschakelen: de pc op cookie-dieet!