Home / Nieuws & Blogs / Controle over je domeinnaam met .nl Control van SIDN

Controle over je domeinnaam met .nl Control van SIDN

| 26 juli 2011

Het zal je maar gebeuren: je hebt een aantal domeinnamen geregistreerd waarvan je er ééntje op wilt zeggen. Je neemt contact op met je registrar en zegt hem welke domeinnaam je wilt opzeggen. De registrar geeft dit vervolgens door aan de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland), maar, in plaats van de door jou genoemde domeinnaam geeft de registrar - per ongeluk - een andere domeinnaam door. Het gevolg: de verkeerde domeinnaam wordt opgezegd. Oeps.

Helaas weet ik uit ervaring dat dit, en andere door de houder ongewilde wijzigingen met betrekking tot de domeinnaam, nogal eens voorkomen. Dit kan worden tegengegaan door gebruik te maken van de nieuwe dienst van SIDN: .nl Control. Een mooi initiatief!

In principe loopt het contact over de domeinnaam en wat daarmee moet gebeuren enkel tussen SIDN en de registrar. SIDN moet van de registrar maar aannemen dat de verzoeken tot wijziging en opheffing die de registrar bij hem doet ook de wil van de houder zijn. Met .nl Control komt daar, zoals gezegd, verandering in. Bij deze dienst wordt namelijk door de SIDN altijd eerst om toestemming (telefonisch en schriftelijk met handtekening) van de houder gevraagd wanneer de SIDN het door de registrar gedane mutatieverzoek uit wil voeren. Zonder deze toestemming kan het verzoek niet worden uitgevoerd. De kans dat er nu een domeinnaam ten onrechte wordt opgeheven zal met deze dienst minimaal zijn.

Voor deze zekerheid moet door de domeinnaamhouder echter wel redelijk diep in de buidel worden getast in vergelijking met de gemiddelde jaarlijkse kosten voor domeinnaamregistratie. Jaarlijks kost deze dienst de registrar zo'n 30 euro. De klant moet de registrar echter vaak het dubbele betalen! Ik kan mij zo voorstellen dat niet iedereen bereid is voor dit bedrag de .nl Control dienst af te nemen. Voorzichtigheid en zorgvuldigheid als registrar blijven dan ook noodzakelijk bij het doorgeven van wijzigingen aan SIDN. Wanneer je als registrar .nl Control aanbiedt moet het niet zo zijn dat je aansprakelijkheid voor de 'normale' domeinnamen (zonder .nl Control) wordt beperkt onder het mom van “dan had u maar voor de .nl Control service moeten kiezen”.