Home / Nieuws & Blogs / De 5 belangrijkste informatieplichten deel 5 (slot): herroepingsrecht

De 5 belangrijkste informatieplichten deel 5 (slot): herroepingsrecht

| 22 maart 2013

Enige tijd geleden schreef ik over de 5 punten die écht niet mogen ontbreken op de website van een webwinkelier. Ik besprak in die blog de bedrijfsgegevens, maar ook de algemene voorwaarden,  privacyverklaring, cookieverklaring en het herroepingsrecht kwamen aan bod.

De afgelopen weken ben ik elke vrijdag wat dieper op de afzonderlijke punten ingegaan.

Vorige week sprak ik over de cookieverklaring op de website. Deze laatste week ga ik wat dieper in op  het herroepingsrecht.

Als u een product verkoopt ziet u het uiteraard niet graag terug. Toch heeft de consument in beginsel het ‘herroepingsrecht’, ofwel het recht om binnen 7 werkdagen zónder opgave van redenen het product naar u te retourneren. Deze termijn gaat in op de dag ná ontvangst van het product.

Als de consument hier gebruik van maakt, krijgt hij binnen uiterlijk 30 dagen zijn geld terug. Dit is niet alleen het aankoopbedrag, maar ook de betaalde verzendkosten voor de heenzending terug (indien van toepassing uiteraard).

De termijn van 30 dagen gaat overigens niet in op het moment dat de webwinkelier  het product retour heeft ontvangen, maar al vanaf het moment dat de consument de retour heeft aangemeld of het product heeft verzonden.

Vaak worden producten door webwinkeliers uitgesloten van het herroepingsrecht, denk aan headsets, ondergoed en cosmetica. Dit is echter niet toegestaan omdat het niet onder de wettelijke uitsluitingsgronden valt. Wel mag de webwinkelier vragen de verpakking ongeopend/verzegeld te laten, mits het product nog goed te beoordelen is door de consument

Informatie over het herroepingsrecht en uw retourprocedure dient u duidelijk op de website te vermelden. Verstoppen in de algemene voorwaarden is niet toegestaan.

Het niet of niet gemakkelijk vindbaar vermelden van het herroepingsrecht snijdt u uzelf in de vingers: het herroepingsrecht wordt dan namelijk van rechtswege verlegd naar 3 maanden.

Vergeet ook niet om informatie over het herroepingsrecht bij  te voegen bij de bestelling! Doet u dat niet dan verlengd ook dit de termijn naar 3 maanden!