Home / Nieuws & Blogs / De BRAND-tld als wapen tegen domeinnaammisbruik

De BRAND-tld als wapen tegen domeinnaammisbruik

| 27 september 2021

Sinds de jaren 90 dijt het aantal topleveldomeinen (het stukje ná de punt in een domeinnaam, ook wel afgekort als “tld”), flink uit. Moesten de particuliere internetpioniers zich in die jaren nog redden met .com, .net en .org; tegenwoordig hebben zij keuze uit honderden extensies, van .shop tot .blog. 

Misbruik van domeinnamen

Juist vanwege deze ruime beschikbaarheid van topleveldomeinen is de kans op misbruik groter; hoe meer domeinnamen geregistreerd kunnen worden, hoe meer domeinen en daarmee gepaard gaande websites zullen ontstaan. Niet alle eigenaren van deze websites hebben goede bedoelingen; zij kunnen ook worden gebruikt voor phishing, scams of inbreuk op intellectuele eigendomsrechten.

Nu zijn er verschillende manieren om op te treden tegen dergelijke websites, waarbij vaak de assistentie van derde partijen geboden is; hostingproviders hebben bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid evident onrechtmatige websites uit de lucht te halen en ook de jurisprudentie omtrent afgifte van NAW-gegevens van inbreukmakers blijft in ontwikkeling. Voor ongeoorloofd merkgebruik in domeinnamen kunnen we de UDRP of een andere toepasselijke procedure gebruiken.

De mogelijkheden van de BRAND-tld

Merkhouders hebben daarnaast de mogelijkheid hun merk vast te leggen als topleveldomein. Denk bijvoorbeeld aan .bnpparibas, .apple, .philips. Merken zijn met hun eigen topleveldomein niet alleen makkelijker vindbaar voor zoekmachines, bezoekers hebben ook de garantie dat de website echt afkomstig is van de merkhouder. Voor de eigenaar van een BRAND-tld is het mogelijk om domeinnamen met dat topleveldomein in licentie te geven aan derden en daarmee enkel vertrouwde partijen een geautoriseerde domeinnaam te verstrekken (denk bijvoorbeeld aan dealers, afdelingen of vestigingen).

De BRAND-tld is zodoende een belangrijk wapen tegen misbruik van domeinnamen. Het topleveldomein is zéér exclusief en slechts voor een enkele vertrouweling te bemachtigen. Een merkhouder kan zo garanderen dat alleen domeinnamen met de brand-tld 100% zeker betrouwbaar zijn. Merken die gebruik maken van een BRAND-tld geven aan dat zij fors kunnen besparen op (juridische) kosten om misbruik van domeinnamen die hun merk dragen tegen te gaan of te voorkomen. Zeker wanneer in de toekomst meer merken een BRAND-tld vastleggen, kan dat voor websitebezoekers aanleiding zijn om een website als niet-geautoriseerd te beschouwen wanneer die website geen BRAND-tld heeft en wanneer daar ook niet naar wordt verwezen door middel van een redirect vanaf bijvoorbeeld een .com-adres.

ICTRecht assisteert u graag bij uw domeinnaamzaak

Voor vragen over domeinnamen kun je terecht bij ICTRecht. Wij hebben ruime ervaring op het gebied van domeinnaamgeschillen en kunnen vaak snel en kosteloos beoordelen of de zaak kans van slagen heeft. We begeleiden bij verkoop van domeinnamen, onderhandelingen, domeinnaammediation en het opstellen van klacht- en verweerschriften. We leveren hierbij altijd maatwerk en assisteren ook graag bij uw domeinnaamzaak.


Lees verder:

Meer weten over de ins en outs van domeinnamen?