Home / Nieuws & Blogs / De week van de webwinkel

De week van de webwinkel

| 14 januari 2015

Januari is traditiegetrouw de maand waarin de Webwinkel Vakdagen plaatsvinden. Ook dit jaar staat de Jaarbeurs in Utrecht weer twee dagen lang in het teken van e-commerce. Webwinkelrecht is als onderdeel van ICTRecht woensdag 21 en donderdag 22 januari aanwezig op de beursvloer. Wij zijn te vinden op href="http://www.webwinkelvakdagen.nl/nl/deelnemerslijst/ICTRecht" >stand A05. Met het oog daarop schrijven wij iedere dag een blog over de juridische aspecten van e-commerce.

Wij begrijpen dat het juridische verhaal geen vast punt op uw agenda is. Als webwinkel wilt u gewoon een leuke webwinkel runnen en uw spullen verkopen. Waarom zou u zich druk maken over de kleine lettertjes van de algemene voorwaarden of de punten en komma’s van uw privacyverklaring?

Het juridische verhaal gaat echter verder dan dat. Als u in zee gaat met een hostingpartij, een domeinnaam vastlegt, een marketeer aan het werk zet of als u een software-ontwikkelaar de opdracht geeft om uw webwinkel een facelift te geven, sluit u een juridische overeenkomst met deze partijen.

Zo op het eerste gezicht is dit vaak geen probleem. U betaalt en de leverancier levert. Het kan echter href="https://webwinkelrecht.nl/auteursrecht/auteursrecht-en-website-hoe-zit-het-ook-al-weer/" >vervelend worden wanneer u een andere webdesigner in wilt schakelen, maar uw huidige designer dat niet toestaat omdat hij niet wil dat iemand anders aan ‘zijn’ werk gaat knutselen. En wat voor rechten heeft u wanneer u webwinkel vaak offline is? Kunt u een deel van de factuur van de hoster niet betalen, of loopt u dan het risico dat de hoster de stekker eruit trekt? Wat te denken van een marketeer die reclame voor u heeft gemaakt maar daarbij merkinbreuk heeft gemaakt op de rechten van een derde?

Kortom, er kan nogal wat fout gaan. Het is zaak om deze, en andere, zaken goed door te spreken met uw leveranciers. Een probleem voorkomen is immers vele malen gemakkelijker dan een probleem oplossen.