Home / Nieuws & Blogs / Domeinnaam overdragen of houden? Check uw kans van slagen met deze 4 stappen

Domeinnaam overdragen of houden? Check uw kans van slagen met deze 4 stappen

| 19 juli 2021

Regelmatig zien we houders van een of meerdere domeinnamen die gesommeerd zijn om die over te dragen. Deze klanten hebben de domeinnaam soms al jaren en betalen dus ook al tijdenlang instandhoudingskosten. Een ander, vaak een merkhouder, claimt nu recht te hebben op deze domeinnaam. Moet u hier zomaar aan toegeven?

Of u gehouden bent uw domeinnaam over te dragen is afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Op basis van het topleveldomein (extensie) wordt bepaald welke regels van toepassing zijn. In grote lijnen lijken de meeste regels op elkaar, maar het beleid is lang niet altijd hetzelfde. Natuurlijk is het verstandig om een check te laten doen door ICTRecht, maar het is ook zeker mogelijk om zelf alvast uw kans van slagen te beoordelen aan de hand van onderstaande stappen.

Domeinnaam houden? Controleer het volgende

  1. Heeft de sommerende partij een geregistreerd merk? U kunt het bijvoorbeeld checken via boip.int of in de EUIPO Global Brand database. Vaak zal het merk ook genoemd worden in de sommatiebrief. Controleer of dit een geldig merk is. Zit dit merk ook in uw domeinnaam? Dan heeft u kans dat een van de voorwaarden voor overdracht van een domeinnaam vervuld is. Misschien is het echter zo dat het merk ook een eigennaam is waaronder u algemeen bekend bent of dat het merk een algemeen woordenboekwoord is; dat kan zaken veranderen.
  1. Controleer op welke datum het merk geregistreerd is en vergelijk dit met de registratiedatum van uw eigen domeinnaam. Als u uw domeinnaam wilt behouden helpt het als uw domeinnaam niet jonger is dan het geregistreerde merk.
  1. Gebruikt u de domeinnaam voor een website? Zo ja, wat gebeurt er op die website? Verkoopt u producten van het merk waar het om draait? Biedt u misschien ook andere merken aan? Misschien gebruikt u de domeinnaam helemaal niet voor een website maar alleen om mailtjes vanaf te kunnen sturen.

    Misschien verwijst uw domeinnaam door naar een andere domeinnaam en website? De activiteit op de website kan van belang zijn bij de beoordeling of u een legitiem belang heeft bij de domeinnaam.  
  1. Gebruikt u de domeinnaam niet voor een website? Wat is uw intentie met de domeinnaam? Sommige mensen kopen domeinnamen van opkomende merken met het doel ze voor een flink bedrag te verkopen. Weer anderen doen niets inhoudelijks met de domeinnaam, maar hebben wel affiliate links geplaatst op de bijbehorende website. De intentie die blijkt uit het (niet-)gebruik van de domeinnaam is een belangrijke indicatie voor de vraag of u er al dan niet recht op heeft.

ICTRecht assisteert u graag bij uw domeinnaamzaak

Wanneer u een brief ontvangt waarin u gesommeerd wordt de domeinnaam over te dragen is het vrijwel altijd van belang hierop te reageren. ICTRecht heeft ruime ervaring op het gebied van domeinnaamgeschillen en kan vaak snel en kosteloos beoordelen of de zaak kans van slagen heeft. We begeleiden bij verkoop van domeinnamen, onderhandelingen, domeinnaammediation en het opstellen van klacht- en verweerschriften. We leveren hierbij altijd maatwerk en assisteren ook graag bij uw domeinnaamzaak.