Home / Nieuws & Blogs / Dubbelinterview: Van stagiair naar functionaris gegevensbescherming

Dubbelinterview: Van stagiair naar functionaris gegevensbescherming

| 29 september 2022

Maxime Leijendekker en Ruben van der Geest zijn twee jaar geleden bij ICTRecht begonnen als stagiair en werken nu als juridisch adviseur in het privacyteam. In dit dubbelinterview vertellen zij over hun werk en stage bij ICTRecht.

Maxime en Ruben - landscape

Hoe was het om bij ICTRecht stage te lopen?

Maxime: 'Ondanks dat ik tijdens corona stage heb gelopen, had ik veel contact met de medewerkers. Ook sluit je als stagiair aan bij de wekelijkse teamoverleggen, waardoor je een goede indruk krijgt van wat er speelt binnen de teams en wat voor klanten we hebben. Aan het einde van de stage had ik een duidelijk beeld van wat er wordt gedaan binnen ICTRecht.'

Ruben: 'Ik had het gevoel dat ik stage kon lopen voor mijzelf. Tegen mij werd gezegd ‘dit is ICTRecht en kijk maar wat je leuk vindt om te doen’. Zo kon ik bij de afdelingen Cloud, Privacy en Security meelopen. Ook heb ik een cursus gevolgd bij de afdeling Detachering. En ik mocht zelfs Arnoud (een van de partners van ICTRecht) helpen met het ontwikkelen van de AI-opleiding.'

Wat voor werkzaamheden had je tijdens je stage?

Maxime: 'Van alles. Ik heb tijdschriftartikelen, nieuwsbrieven en blogs geschreven. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar racisme en haat op social media, maar ik heb me bijvoorbeeld ook helemaal ingelezen in de zorgwetgeving.

Ruben: 'Te veel om op te noemen, maar ik heb al snel inhoudelijk werk gedaan. Denk aan websitescans uitvoeren, privacyverklaringen en verwerkersovereenkomsten opstellen. Ook mocht ik meekijken met het uitvoeren van DPIA’s (Data Protection Impact Assessment).'

Na een stageperiode van 2 maanden ging je als juridisch adviseur aan de slag. Wanneer kreeg je je eigen klanten en wat voor opdrachten pak je op?

Maxime: 'Tijdens mijn stageperiode heb ik geholpen bij een klant. Toen ik als juridisch adviseur begon, werd dat eigenlijk al mijn eerste vaste klant. Qua opdrachten is het heel gevarieerd: denk aan het opstellen van juridische documenten, maar ook het voeren van onderhandelingen en het schrijven van adviezen.'

Ruben: 'Naast de standaard werkzaamheden geef ik inmiddels allerlei trainingen. Ook houd ik me bezig met de AI-opleiding en zit ik in de Nederlandse AI Coalitie.

Inmiddels zijn jullie Functionaris Gegevensbescherming (FG) van diverse organisaties. Vertel daar eens iets over.

Maxime: 'Het is een andere manier om betrokken te zijn bij een organisatie. Je hebt als FG meer een helikopterview. En het is leuk om te sparren met de business.'

Ruben: 'Ik voel me verantwoordelijk en zie het dan ook als mijn taak om ervoor te zorgen dat privacy gewaarborgd is bij mijn klant.'

En kan je iets vertellen over je nevenactiviteiten binnen ICTRecht?

Maxime: 'Jaarlijks zijn er verschillende borrels en evenementen die ik samen met collega’s organiseer. Daarnaast organiseer ik het bedrijfsuitje dat ook dit jaar weer naar Ibiza gaat!'

Ruben: 'Ik houd me bezig met het ontwikkelen en programmeren van nieuwe juridische softwareoplossingen.'

Hoe zou je de sfeer binnen ICTRecht omschrijven?

Maxime: 'Ik heb hele leuke en collegiale collega’s en ervaar de sfeer binnen kantoor dan ook als positief!'

Ruben: Iedereen is makkelijk in de omgang. Er is een hele informele sfeer.

Maak kennis met ICTRecht en kom naar de STEP In-housedag op 8 dec!

De STEP In-housedag geeft studenten en organisaties de mogelijkheid om op een informele manier kennis met elkaar te maken. Meld je hier aan voor de Step In-Housedag op donderdag 8 dec bij ICTRecht in Amsterdam.

Wil je alvast een voorproefje over werken bij ICTRecht? Bekijk dan deze video.