Home / Nieuws & Blogs / Duik in de AI Act met het live webinar van ICTRecht/ Arnoud Engelfriet

Duik in de AI Act met het live webinar van ICTRecht/ Arnoud Engelfriet

| 12 december 2023

De kogel is door de kerk: de AI Act komt eraan! Met de risicogebaseerde aanpak van de AI Act neemt de EU hiermee een forse stap voorwaarts richting verantwoord gebruik van AI. Maar wanneer valt een computersysteem of algoritme nu onder het begrip 'AI' en hoe bepaal je of een AI "hoog" of "onacceptabel" risico is? Als advocaat of (bedrijfs)jurist is het belangrijk om tijdig kennis te maken met deze nieuwe wet. Daarom organiseert adviesbureau ICTRecht op 27 februari, 26 maart en 13 mei 2024 een live webinar waarin ict-jurist en AI-expert Arnoud Engelfriet ingaat op de ins en outs.

Waarom deelnemen?

De AI Act introduceert een risicogebaseerde aanpak en stelt strenge regels en compliance-eisen. Niet alleen voor ontwikkelaars maar ook voor afnemers van AI. Of je nu betrokken bent bij de selectie van managementprofessionals via AI, adviseert aan een bezorgdienst die de routes van chauffeurs optimaliseert, of belanghebbenden bijstaat die nadeel hebben ondervonden door AI: ook in jouw praktijk krijg je te maken met deze nieuwe regels.

Dit webinar is speciaal ontworpen om advocaten en bedrijfsjuristen te voorzien van essentiële inzichten en praktische handvatten om:

  • De structuur en terminologie van de AI Act te begrijpen en toe te passen
  • Een AI-systeem te classificeren volgens de risicoclassificatie en de bijbehorende verplichtingen aan te wijzen
  • De relatie tussen de AI Act en andere relevante wetgeving (zoals AVG, productaansprakelijkheid, Cybersecurity) te duiden

Voor wie is dit webinar?

In een wereld waarin technologie en wetgeving snel evolueren, is het van cruciaal belang om proactief te blijven en kennis continu bij te schaven. Dit webinar biedt je de mogelijkheid om:

  • Te leren van experts op het gebied van AI en juridische compliance
  • Vragen te stellen en real-time antwoorden te krijgen
  • Je netwerk uit te breiden en te leren van de ervaringen van collega's

Dit webinar is een must voor advocaten, bedrijfsjuristen, en iedereen die betrokken is bij de implementatie en het gebruik van AI-systemen. Of je nu al ervaring hebt met AI of net begint, de kennis die je opdoet is van waardevol voor jouw praktijk en cliënten.

Wat komt in ieder geval aan de orde?

Het webinar bespreekt in een uur gestructureerd de inhoud en opbouw van de AI Act. Wanneer is sprake van een AI, en hoe wordt deze onderverdeeld naar hoog, midden en laag risico? Wanneer is de AI Act materieel en geografisch van toepassing, en hoe pakt de bijbehorende terminologie uit? Welke eisen gaan er gelden en hoe zal dit worden gehandhaafd?

Een voorbeeld: een financiële instelling gebruikt een AI-algoritme voor kredietbeoordeling om te beslissen welke klanten in aanmerking komen voor een lening. De AI Act classificeert dit algoritme als "hoog risico" omdat het significante invloed kan hebben op de financiële situatie en rechten van individuen. Welke opties zijn er voor de instelling om onder deze classificatie uit te komen, en wat zijn de plichten wanneer dat niet mogelijk blijkt? Welke toezichthouders zouden hierop toezien en welke nieuwe bevoegdheden krijgen zij.

Inschrijven

Wil jij op tijd kennis maken met de AI Act en leren hoe het de relatie met andere wetgeving beïnvloedt? Schrijf je dan in voor het live webinar op 27 februari en 26 maart 2024 van 11.00 - 12.00 uur!

AI Act live webinar