Home / Nieuws & Blogs / Handelsnaam met bovenregionale naamsbekendheid

Handelsnaam met bovenregionale naamsbekendheid

| 12 september 2011

Recent schreef mijn collega Sara over het opeisen van domeinnamen van concurrenten op grond van de Handelsnaamwet. Dat is vaak moeilijk: een bedrijfsnaam is als handelsnaam alleen beschermd als de concurrenten in dezelfde regio actief zijn. Voor café's en restaurants is die regio vaak geografisch beperkt. Maar in een recent vonnis erkent de rechter dat dit soms anders kan zijn.

In deze zaak ging het om Café Sjiek in Maastricht dat bezwaar maakte tegen de naam Café Sjiek in Roermond. Café's zijn normaal sterk lokaal georiënteerd, en deze twee steden liggen ruim 50 kilometer uit elkaar, dus zou je zeggen dat de café's elkaar te tolereren hebben.

Niet in dit geval: volgens de rechter geniet het Maastrichtse café een "zeer ruime bovenregionale naamsbekendheid" waardoor verwarring bij het publiek kan ontstaan. Het maakt niet uit dat de twee café's duidelijk aangeven in andere steden te liggen. Het publiek kan nog steeds denken dat de café's dezelfde eigenaar hebben, en ook dat is een vorm van handelsnaaminbreuk.