Home / Nieuws & Blogs / Hoe biedt u uw algemene voorwaarden aan?

Hoe biedt u uw algemene voorwaarden aan?

| 22 juni 2009

Veel websites gaan de fout in bij het aanbieden van hun algemene voorwaarden, gebruiksvoorwaarden, Terms of service (TOS) of hoe ze ook maar mogen heten. Om creatief te zijn, om de tekst te verstoppen voor kritische lezers, omdat toch niemand ze leest of gewoon omdat het softwarepakket nu eenmaal zo gebruikt is: er zijn redenen genoeg, maar helaas is het gevolg wel dat uw algemene voorwaarden simpelweg niet rechtsgeldig zijn.

De wet is duidelijk: als u via elektronische weg (bijvoorbeeld op uw website) mensen aan algemene voorwaarden of een reglement wilt binden, dan moet u de tekst beschikbaar stellen voordat men lid wordt, de koop sluit of wat maar het doel van de voorwaarden is. Dat aanbieden kan op vele manieren, maar welke manier u ook kiest, de voorwaarden moeten op te slaan of uit te printen zijn door de gebruiker.

De volgende manieren zijn daarvoor echter NIET geschikt:

  • De voorwaarden in een pop-up venster tonen wanneer een link met als tekst "zie onze algemene voorwaarden" wordt aangeklikt. Pop-up vensters hebben geen knoppenbalk en dus ook geen knop om de tekst te printen of op te slaan.
  • De voorwaarden in een scrollvenster (iframe) tonen. Het is bijzonder omslachtig om de volledige inhoud van zo'n scrollvenster te printen of op te slaan.
  • De voorwaarden in een tegen kopiëren of printen beveiligd PDF-bestand opslaan. U zou ervan versteld staan hoe vaak dit gebeurt. (Probeert u eens uw eigen voorwaarden te printen).
  • De voorwaarden op een pagina plaatsen die pas na inloggen te benaderen is. Dat is per definitie te laat - inloggen kan pas als men lid is.
  • De voorwaarden in een Flash animatie stoppen. Wilt u uw Flash-applicaties van voorwaarden voorzien, plaats dan liever een hyperlink naar de voorwaarden als PDF of HTML bestand op uw website dan een scrollend tekstvenster in de applicatie.

Het beste is en blijft gewoon een hyperlink naar een nieuwe webpagina met daarin een HTML- of PDF-bestand met de voorwaarden. Deze een nieuw venster laten openen is natuurlijk prima, maar maak het dan een echt nieuw venster en geen uitgekleed pop-upvenster.