Home / Nieuws & Blogs / Interview op BNR: Facebook speelt voor eigen rechter

Interview op BNR: Facebook speelt voor eigen rechter

| 3 augustus 2012

Naar aanleiding van mijn bijdrage over Predictive Policing in Juridische Zaken op BNR (lees hier meer daar over), was ik vanochtend weer te gast bij BNR over criminele opsporing via Facebook.

BNR Facebook Bron afbeelding: BNR.nl

Facebook gebruikt namelijk speciale software om chatgesprekken, het toevoegen van Facebookvrienden en achtergelaten comments te scannen. Als daar – volgens Facebook – iets verdachts bij zit, dan draagt Facebook die informatie over aan de betreffende autoriteiten. Meer blauw op straat, krijgt zo een hele andere betekenis...

En dat kan natuurlijk niet door de beugel: Facebook speelt voor eigen rechter door zelf tot opsporing over te gaan, zonder de wettelijke procedures te volgen, én ze schendt de privacy van haar gebruikers. Ik doe een beroep op het College bescherming persoonsgegevens en de Tweede Kamer om actie te ondernemen. D66 Europarlementariër Sophie in ’t Veld gaf in een andere uitzending op BNR over dit onderwerp aan dat zij via Europa en haar collega’s in Nederland om opheldering zullen vragen. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen.

Beluister hier mijn interview in de nieuwsuitzending van vanochtend.