Home / Nieuws & Blogs / Ja maar, ik had de naam al eerder geregistreerd en ingeschreven!

Ja maar, ik had de naam al eerder geregistreerd en ingeschreven!

23 september 2011

Laatst kreeg ik een e-mail van een klant die zich in een onfortuinlijke situatie bevond. Hij had een leuk concept bedacht, een domeinnaam geregistreerd en zichzelf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, waarbij zijn handelsnaam (of bedrijfsnaam) ook zijn domeinnaam was. Hij was nog bezig met de ontwikkeling van de website (op de website stond slechts 'under construction') toen hij geconfronteerd werd met de website van een concurrent. De concurrent had precies hetzelfde concept uitgedacht en geplaatst op een website waarvan de domeinnaam minimaal afweek (slechts enkele cijfers) van de domeinnaam van mijn klant. Ai...niet echt bemoedigend wanneer je nog moet beginnen met je bedrijf.

Uiteraard wilde mijn klant weten of hij iets tegen de website en de handelsnaam van zijn concurrent kon ondernemen. Hij was immers degene die als eerste de domeinnaam had geregistreerd en zijn bedrijf had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel! Ik moest mijn klant helaas teleurstellen: hier kon hij niks tegen doen, hij liep zelfs de kans dat zijn concurrent met succes tegen hem een juridische procedure zou starten. Uiteraard moest ik mijn klant uitleggen waarom, zie hieronder.

Ten onrechte denken veel mensen dat het recht op een handelsnaam ontstaat door de naam in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het recht op een handelsnaam ontstaat echter pas wanneer men met de ingeschreven bedrijfsnaam naar buiten treedt en deelneemt aan het economisch verkeer. Wanneer ik bijvoorbeeld het bedrijf 'Sara's Bloemen' inschrijf in de Kamer van Koophandel en een maand later mijn winkel open en 'Sara's Bloemen' op de voorgevel van mijn pand laat zetten, heb ik kortgezegd pas vanaf dat moment een geldig handelsnaamrecht.

Wanneer een andere winkel in de buurt dan net binnen die maand besluit ook een winkel te openen met de naam 'Sara's Bloemen' heb ik pech. Degene met een ouder handelsnaamrecht kan namelijk degene met een jonger handelsnaamrecht verbieden onder dezelfde handelsnaam naar buiten te treden. Dit alles wel onder de voorwaarde dat het publiek waarop de bedrijven zich richten de bedrijven met elkaar kan verwarren. Wanneer 'Sara's Bloemen' bijvoorbeeld een filiaal opent in een stad aan de andere kant van het land is er echter geen probleem, verwarringsgevaar tussen de twee bedrijven zal in dat geval niet bestaan.

Zo werkt het ook met websites (en dus ook met de website van mijn klant). Wanneer ik nog 'under construction' op mijn homepage heb staan en nog niet op een andere wijze (bijvoorbeeld door het versturen van facturen) met mijn handelsnaam naar buiten ben getreden, heb ik nog geen recht op de handelsnaam. Mijn concurrent, die al een werkende website heeft onder de domeinnaam, heeft dit wel. Wanneer wij ons dan ook nog eens allebei op het gehele internettende publiek richten zou er verwarringsgevaar kunnen bestaan: het publiek 'kende' hem namelijk eerder. Dat ik mijn domeinnaam eerder heb geregistreerd en mijn bedrijfsnaam eerder in het handelsregister heb ingeschreven maakt daarbij niet uit.

Het enige wat mijn klant nog zou kunnen doen om een eventuele claim van zijn concurrent te voorkomen, was onder een andere bedrijfsnaam met zijn concept naar buiten treden. Zijn concept hoeft hij hierbij niet te veranderen: een abstract idee is immers niet te beschermen, de uitvoering daarvan meestal wel.