Home / Nieuws & Blogs / KPN moet gegevens websitehouder verstrekken

KPN moet gegevens websitehouder verstrekken

| 5 januari 2007

Op 5 januari 2007 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank ’s-Gravenhage uitspraak gedaan in een kort geding dat Stichting Brein had aangespannen tegen KPN Telecom. Brein had gevorderd dat KPN haar de NAW-gegevens moest verstrekken van een abonnee die tot voor kort een website had waarop torrentbestanden van onder andere films, muziek en software werden aangeboden. Verder had Brein gevorderd dat KPN de internetaansluiting van deze abonnee moest afsluiten.

De voorzieningenrechter heeft deze vorderingen toegewezen. KPN moet de NAW-gegevens van de websitehouder aan Stichting Brein verstrekken en de ADSL-aansluiting van deze abonnee afsluiten als deze via die internetaansluiting opnieuw de betreffende website of een vergelijkbare website op internet plaatst.

De torrentbestanden die op de website werden aangeboden maken het mogelijk films, muziek en software rechtstreeks van gebruiker naar gebruiker te kopiëren. Hiermee wordt inbreuk gemaakt op auteursrechten en naburige rechten. Hoewel de websitehouder met het aanbieden van de torrentbestanden niet zelf inbreuk maakte op deze rechten, was zijn handelen volgens de voorzieningenrechter onrechtmatig omdat hij structureel inbreuken op auteursrechten en naburige rechten faciliteerde.

Uitspraak: Gerechtshof 's-Gravenhage LJN-nummer AZ5678

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage