Home / Nieuws & Blogs / KSA deelt twee keer boete uit van €240.000,-

KSA deelt twee keer boete uit van €240.000,-

| 18 november 2015

De Kansspelautoriteit (KSA) heeft de bedrijven Redcorp S.A. en Bluemay Enterprises N.V. ieder een boete van €240.000,- opgelegd. De KSA concludeerde dat deze bedrijven als aanbieders van de website www.redslots.com kunnen worden aangemerkt en dat op deze website kansspelen worden aangeboden, die zijn gericht op de Nederlandse markt.

Eerder beboet
Het is niet de eerste keer dat deze bedrijven worden aangepakt door de KSA. In 2014 kregen de in Costa Rica en op Curaçao gevestigde bedrijven ieder al een boete van €130.000,- voor het aanbieden van kansspelen op de websites www.7red.com en www.7red.nl. Dat zij de Nederlandse kansspelwetgeving wederom overtreden, wordt hen zwaar aangerekend:

De raad stelt vast dat Bluemay N.V en Redcorp S.A. reeds bij besluit van 24 september 2014 zijn beboet. Er is derhalve sprake van recidive. Dit is een boeteverhogende omstandigheid….

Nederlandse markt
De KSA kan handhavend optreden tegen aanbieders van kansspelen die zich richten op de Nederlandse markt. Maar wanneer is hier nu sprake van volgens de KSA? Sinds de KSA in 2012 in het leven is geroepen heeft zij ruim 20 bedrijven beboet. In vergelijkbare sanctiebesluiten van de KSA, zien we nagenoeg dezelfde criteria terugkomen waaruit de KSA concludeert dat er sprake is van gerichtheid op de Nederlandse markt.

Zo concludeerde de KSA in 2013 dat Globalstars (eerste online kansspelaanbieder die beboet werd) zich op de Nederlandse markt richtte uit het volgende:

  • De websites met een .nl extensie werden direct doorgelinkt naar myglobalgames.com;
  • De website voerde de Nederlandse taal;
  • Er kon met iDeal (alleen geschikt voor overboekingen in Nederland) betaald worden;
  • Contactinformatie en een contactformulier in de Nederlandse taal;
  • Globalstars maakte reclame middels social media (Twitter, Hyves en Youtube) wederom in het Nederlands.

In deze zaak tegen Redcorp S.A. en Bluemay Enterprises N.V., stelt de KSA dat er sprake was van gerichtheid op de Nederlandse markt doordat:

  • Er promotie voor Red Slots werd gemaakt op weeronline.nl en nu.nl;
  • De spellen in de Nederlandse taal werden weergegeven;
  • iDeal als betaalmiddel kan worden gebruikt;
  • Er op de website een Nederlandse vlag/button te vinden is;
  • Er in de algemene voorwaarden stond dat spelers uit Nederland gratis € 3,-  als welkomstcadeau ontvangen.

Nieuwe kansspelwet
Momenteel is er een wetsvoorstel in behandeling welke het mogelijk maakt voor aanbieders van online kansspelen om een vergunning te bemachtigen. Een vergunning zal naar verwachting tussen de € 35.000,- en € 50.000,- bedragen en daarnaast dient de aanbieder aan een heel pakket van zorgplichten te voldoen.

Tot deze nieuwe wetgeving van kracht is, is het dus simpelweg niet toegestaan om kansspelen aan te bieden die zijn gericht op de Nederlandse markt. Het risico is een flinke boete die overigens nog hoger kan uitvallen dan €240.000,- per bedrijf. De KSA heeft namelijk de bevoegdheid om boetes op te leggen tot een bedrag van €810.000,-.