Home / Nieuws & Blogs / Legal tech, nu al voor iedereen?

Legal tech, nu al voor iedereen?

| 12 februari 2021

“Legal tech, dat is toch iets met smart contracts en blockchain?” Klopt, maar het is ook veel meer dan dat. Er zijn inmiddels veel verschillende legal tech oplossingen waarmee vrijwel iedere jurist of ondernemer zijn voordeel kan doen. In deze blog lees je meer over hoe legal tech kan ondersteunen bij een proces waarmee iedere onderneming te maken heeft, namelijk: contracteren.

Opzoek naar dat oude contract?

Dit kopje is vast herkenbaar. Je wil een bepaalde afspraak controleren in verband met een opzegging of je zoekt naar een specifieke contractsbepaling om te hergebruiken. Wat je zoekt is echter moeilijker te vinden dan verwacht.

Om grip te houden op contracten en lopende afspraken kun je het beste een contractmanagementsysteem inzetten. Als je echter veel contracten opstelt, kan contractgeneratiesoftware zoals JuriBlox uitkomst bieden. Hiermee kun je contracttemplates en specifieke contractsbepalingen bijhouden en genereren in één systeem. Dit levert uiteraard tijdswinst op en voorkomt menselijke fouten. Tevens kan deze legal tech helpen bij het waarborgen van continuïteit. Als iemand uitvalt, beschikt een invaller direct over alle informatie.

Hoe vaak heb je die overeenkomst al gecontroleerd?

Niet alleen juristen, maar ook veel ondernemers zien dagelijks standaardcontracten langskomen. Denk aan NDA’s. De inhoud van een NDA is zeker niet uniek. Toch moet je elke NDA goed controleren om eventuele risico’s te mitigeren. Dit is precies waar bepaalde legal tech ondernemingen, zoals NDA Lynn, een oplossing voor bieden. Door middel van machine learning is software goed in staat om standaardcontracten te controleren. Zo zie je snel of je een NDA kunt tekenen of dat deze gecontroleerd kan worden door een ervaren of startende collega.   

Term sheets en documenten vergelijken

Zodra je een contract hebt opgesteld of gecontroleerd, is de volgende stap meestal het onderhandelen. Dit spelletje zal niet snel veranderen. Gelukkig kan het wel efficiënter dan het bijhouden van alle wijzigingen in Microsoft Word, waarbij je uiteindelijk een complete documentvergelijking uitvoert voor de zekerheid. Met software voor online onderhandelen ontstaat er nooit meer twijfel over welke versie nu de laatste is en of alle wijzigingen wel goed zijn bijgehouden.

Hoe regel je die handtekening nu vrijwel iedereen thuiswerkt?

In deze tijd voelt het behoorlijk knullig als je de CEO moet vragen om thuis de overeenkomst te printen, deze te ondertekenen, vervolgens te scannen en deze weer terug te mailen. Dit kan natuurlijk makkelijker door gebruik te maken van oplossingen voor digitaal ondertekenen, zoals Signhost. Door bijvoorbeeld de oplossing voor digitaal ondertekenen te koppelen aan een contractmanagementsysteem kun je nog meer tijdswinst behalen!

Waar te starten?

Ben jij een bedrijfsjurist, legal counsel of general counsel en wil je weten welke processen je kunt verbeteren? ICTRecht helpt jou graag! Op basis van een inventarisatie en analyse kunnen wij bijvoorbeeld adviseren over welke legal tech het beste bij jouw organisatie past. Daarnaast helpen wij graag bij het creëren van draagvlak binnen de organisatie en het managen van de nodige veranderingen.


New call-to-action