Home / Nieuws & Blogs / Mag Jan Smit beelden online zetten van student die bij zijn garage poepte?

Mag Jan Smit beelden online zetten van student die bij zijn garage poepte?

| 23 augustus 2017

“Jan Smit heeft beelden online gezet van een student die voor zijn garage op de grond zijn behoefte had gedaan. Waarschijnlijk trok de man zijn broek naar beneden in het kader van een ontgroening”, aldus NU.nl. Bij NU.nl hebben ze het gezicht van de student onherkenbaar gemaakt, maar op de Instagram- en Twitteraccount van Jan Smit is de student nog herkenbaar in beeld. Maar mag deze vorm van het publiceren van camerabeelden voor ‘Naming and shaming’ eigenlijk wel?

Privacywetgeving en portretrecht

Er is wetgeving die zegt dat je niet zomaar iemands gezicht mag publiceren. Het portretrecht, en de Wet bescherming persoonsgegevens. Maar beide wetten toepassen op deze situatie komt uiteindelijk neer op een belangenafweging. Wat weegt zwaarder, het belang van particulier Jan Smit om zijn kinderen te beschermen en toekomstige voorvallen van vandalisme te voorkomen, of het belang van de student om niet herkenbaar in beeld te komen met deze actie?

Wie de Wbp streng leest, concludeert dat camerabeelden met daarop strafrechtelijke persoonsgegevens je gewoon nooit mag verwerken (art. 22 Wbp), schreef ik eerder in een artikel over het namen and shamen van winkeldieven. En je zou kunnen zeggen dat de actie van de student hier ook onder valt. Het portretrecht is daarnaast waarschijnlijk ook van toepassing, ondanks dat het voorval zich op de openbare weg voordeed waar lichtere privacyeisen gelden voor het maken van camerabeelden.

Wetsvoorstel publiceren van camerabeelden door particulieren bij diefstal of vernieling

In 2015 werd een wetsvoorstel gedaan om een uitzondering te maken voor publicatie van camerabeelden door particulieren in geval van diefstal of vernieling. Het lijkt dat er op dit moment niets is gedaan met dit wetsvoorstel. En met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming zullen ze waarschijnlijk geen nationale wetten over persoonsgegevens meer gaan maken. Dit mag namelijk niet meer onder de Europese privacywetgeving die mei 2018 geldend recht wordt.

Met de komst van de AVG komt er wel een recht om vergeten te worden, waardoor de student in ieder geval een mogelijkheid heeft om bepaalde beelden online te laten verwijderen. Maar je weet nooit waar het fragment dan allemaal al gekopieerd is en hoeveel reputatieschade hij dan al heeft opgelopen. Dus kom je toch weer uit bij de rechter die een afweging moet maken tussen het belang van de particulier en het privacybelang van de student.

 

Meer weten over privacywetgeving?

ICTRecht Academy verzorgt een basis– en verdiepingscursus privacywetgeving waarmee u gedegen privacykennis opbouwt en uw organisatie kunt adviseren (als bijv. functionaris gegevensbescherming) en voorbereiden op de nieuwe privacywet. Voor deze cursussen is geen juridische voorkennis nodig. Volgt u beide cursussen dan krijgt u het handboek AVG gratis. Heeft u een juridische achtergrond dan vindt u hier onze privacytrainingen.