Home / Nieuws & Blogs / Moet ik per mail opnieuw om een opt-in voor de nieuwsbrief vragen?

Moet ik per mail opnieuw om een opt-in voor de nieuwsbrief vragen?

| 23 mei 2018

De afgelopen tijd heb ik meerdere mails ontvangen, met daarin de vraag of ik de nieuwsbrief wil (blijven) ontvangen van diverse organisaties. In al deze mails wordt aangegeven dat ze deze mail versturen omdat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei van toepassing is. Maar moet je dan echt je hele klantenbestand gaan mailen om opnieuw toestemming voor de nieuwsbrief te vragen?

Nee. Die toestemming had je al lang moeten hebben, dat heeft verder niets met de AVG te maken. De verplichte toestemming voor het verzenden van 'nieuwsbrieven' per e-mail is namelijk geregeld in de Telecommunicatiewet. En die wet is er niet pas vanaf 25 mei 2018. Als je dus vóór 25 mei al toestemming hebt verkregen voor het versturen van je nieuwsbrief, hoef je deze toestemming niet opnieuw te vragen vanwege de AVG.

Een nieuwe eis die er wél aankomt met de AVG, is dat je moet kunnen aantonen dat iemand toestemming heeft gegeven (dit moet je ook nu al voor je huidige database kunnen richting de toezichthouder de Autoriteit Consument en Markt). Je hebt hiervoor dus een bewijslast. Zorg er daarom voor dat je het aanvinken van een checkbox bijvoorbeeld logt, of op een andere wijze een bevestiging verzamelt van de inschrijving voor een nieuwsbrief. Sommige organisaties maken om die reden gebruik van een double opt-in: je meldt je aan, en bevestigt vervolgens deze aanmelding nogmaals door op een link te klikken in een e-mail die naar je toegestuurd is.

Stuur dus niet je hele klantenbestand die al reeds toestemming voor de nieuwsbrief heeft gegeven, een mail met de vraag om nogmaals toestemming te geven. Dit hoeft niet van de AVG. Daarbij nog een opmerking: stuur dergelijke mails al helemaal niet naar mensen die niet weten dat ze in je klantenbestand staan, daar heb ik er namelijk ook al een paar van gehad (hoogstwaarschijnlijk horen die gegevens niet in jouw klantenbestand thuis)!


Bent u klaar voor de komst van de AVG?

Op 25 mei gaat de nieuwe privacywet AVG gelden. Heeft u hulp nodig om te voldoen aan de AVG? Wij staan voor u klaar! Klik hier voor meer informatie over privacy advies of privacy documenten, of neem contact met ons op.